Ciasta/ Ciasta drożdżowe/ Ciasta z owocami

Zakręcone ciasto drożdżowe z śliwkami

Zakręcone ciasto drożdżowe z śliwkami

Zakręcone ciasto drożdżowe z śliwkami i rozmarynowym twarożkiem. Tak, z rozmarynowym 🙂 Dla niektórych może wydawać się to dziwne połączenie bo przecież rozmaryn przeważnie dodaje się do dań wytrawnych (głównie mięsa), ale w połączeniu na słodko z twarożkiem smakuje równie pysznie.

Ciasto jest bardzo proste do wykonania. Wyrośnięte i schłodzone ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na prostokąt, następnie smarujemy je cienką warstwą rozmarynowego twarogu i układamy na nim pokrojone śliwki. Następnie ciasto zwijamy ściśle w roladę, którą kroimy na mniejsze części i układamy w tortownicy.
W ten sposób powstaje zakręcone ciasto drożdżowe, które w trakcie pieczenia łączy się ze sobą tworząc piękny kształt.

Przepis podejrzałam w programie kulinarnym prowadzonym przez Marietę Marecką pt.: „ABC gotowania”, który bardzo mnie zaciekawił. Ciasto wyszło niezwykle miękkie, wilgotne i bardzo smaczne. Zachęcam was do wypróbowania przepisu. Jestem pewna, że ciasto wam również posmakuje tak jak mi 🙂

Zakręcone ciasto drożdżowe z śliwkami i rozmarynowym twarożkiem

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • Ciasto:
  • -300-350 g mąki pszennej
  • -2 jaja
  • -2 łyżki cukru
  • -40 g świeżych drożdży
  • -¼ szklanki mleka
  • -100 g miękkiego masła
  • -szczypta soli
  • Farsz:
  • -ok. 0,6 kg śliwek węgierek
  • -4 łyżki cukru trzcinowego złocistego
  • -1 łyżka startego imbiru
  • -200 g twarogu tłustego
  • -4 łyżki cukru pudru
  • -skórka starta z cytryny
  • -2 żółtka
  • -1-2 gałązki rozmarynu

Przygotowanie

Ciasto:

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier i szczyptę soli. Do drugiej miseczki wsypujemy poruszone drożdże, dodajemy mleko i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy na 10 minut. Następnie przelewamy do miski z mąka, dodajemy jajka i miękkie masło. Wyrabiamy luźne ciasto, najlepiej drewnianą łyżką. Jak składniki ładnie się połączą, a ciasto będzie gładkie, przykrywamy je folią i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

Nadzienie:

Śliwki myjemy, osuszamy i przekrajamy na ćwiartki. Przekładamy do miski, dodajemy starty imbir i 4 łyżki cukru trzcinowego, odstawiamy. Twaróg miksujemy blenderem ze skórką z cytryny, żółtkami i 4 łyżkami cukru pudru, na koniec dodajemy poszatkowany rozmaryn i mieszamy łyżką. Jeśli wyda nam się za mało słodki dodajemy jeszcze cukier puder.

Wykonanie:

Ciasto wyciągamy na podsypaną mąką stolnicę, zagniatamy raz jeszcze i wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując delikatnie mąką. Na środek kładziemy twarożek rozsmarowując go po całości ciasta, układamy śliwki i zwijamy ciasto w roladę. Kroimy w plastry grubości 2-3 cm. Układamy w okrągłej blaszce posmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną. Wierzch obsypujemy cukrem trzcinowym z cynamonem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 30-40 minut. Studzimy. Podajemy posypany cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

8 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    20 października 2015 at 19:18

    Też widziałam ten przepis i spisałam sobie składniki, muszę wypróbować. A twój pomysł z tym twarożkiem bardzo mi się podoba 🙂

  • Reply
    Obiad gotowy!
    21 października 2015 at 07:57

    piękna duża i pyszna drożdżówka:) chciałabym kawałek:)

  • Reply
    napiecyku
    22 października 2015 at 18:02

    Drożdżówka na pewno, nie tylko świetnie smakuje, ale również pięknie wygląda 🙂

  • Reply
    z majeczką w kuchni
    22 października 2015 at 21:28

    Pyszne, narobiłas mi smaka

  • Reply
    Agnieszka - Polska Zupa
    23 października 2015 at 08:29

    Właśnie robiłam podobnie wyglądające odrywane bułeczki. U mnie z mniej ciekawym wnętrzem 🙂

  • Reply
    mojamalakuchnia
    2 listopada 2015 at 18:19

    ciasto prezentuje się wspaniale!!!

  • Reply
    Szafran
    16 listopada 2015 at 02:17

    Zawsze lubiłam ciasto drożdżowe, i szukałam takiego przepisu. Ponieważ przypomina mi ono przepis mojej mamy jednak chyba wydaje mi się że robiła inny farsz. Na pewno wypróbuje i napiszę jak smakowało!

  • Reply
    Gosia
    9 lutego 2016 at 22:13

    Naprawdę przepis rewelacja – a z tą śliwką mniam.

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.