17 października 2015

Mleko migdałowe ( almond milk )

Jak zapewne zauważyliście w tym miesiącu na blogu pojawiają się przepisy na mleka roślinne. Ten post poświęcam mleku migdałowemu. Tak jak poprzednie : ryżowe i owsiane nie zawiera laktozy. Jest bardzo bogate w witaminę E, zawiera sporo minerałów takich jak mangan, cynk, selen, potas, żelazo i wapń.
Uwaga! Niestety nie jest to produkt niskokaloryczny, ale chyba z tych, jakie do tej pory robiłam najlepsze w smaku nawet bez dosładzania :)
Migdały mieliłam w młynku, można też kupić gotowe zmielone.


Składniki na  2 buteleczki :
Użyłam 200 g. migdałów  - po zmieleniu zostało 120 g.
(migdały można sparzyć i pozbawić skórki )
750 ml. wrzącej wody

Zmielone migdały zalałam wrzącą wodą, odstawiłam na 15 minut - od czasu do czasu przemieszałam.
Następnie przecedziłam dwa razy przez  czystą pieluchę tetrową - można też przez gazę lub sito o gęstych oczkach.
Mleko przelałam do czystych butelek - wyszło około 0,5 litra
Zawiesinę, która pozostała po przecedzeniu odłożyłam do słoiczka - używam jako peelingu do twarzy.
Pomysł na wykorzystanie " resztek" zmielonych migdałów zaczerpnęłam z portalu Hellozdrowie.pl

Z czym i jak wykorzystać takie mleko :

Kakao migdałowe - mleko podgrzewam, dodaję łyżeczkę cukru z wanilią i łyżeczkę kakaa ( proporcje oczywiście dowolne zależnie od ilości mleka - tu proporcje na 1 kubek )
Do płatków śniadaniowych, wypieków, ciasta naleśnikowego itp.
Podobnie jak mleko ryżowe czy owsiane należy zużyć w ciągu 5 dni i przechowywać w lodówce.


Moi domownicy póki co na te " wynalazki " patrzą raczej niechętnie, ale się nie zniechęcam :)
Smacznego !!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz