Składniki:
- pół kg dobrej jakości wołowiny
- 1 posiekana cebula
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 100 g pomidorów z puszki
- 1 łyżeczka cukru
- 200 ml wody
- 50 ml octu jabłkowego
- łyżeczka suszonego tymianku
- pół łyżeczki suszonego rozmarynu
- pół łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- olej do smażenia
- Mięso umyłam, osuszyłam i oczyściłam. Pokroiłam na 5 mniejszych kawałków. Obsmażyłam na patelni na złotobrązowy kolor z obu stron i odłożyłam mięso na bok.
- Na tej samej patelni zeszkliłam cebulę, a potem dodałam czosnek i cukier. Kiedy cukier zaczął się karmelizować dodałam pomidory, ocet, wodę, paprykę, tymianek i rozmaryn.
- Na utworzonym sosie ułożyłam kawałki mięsa. Dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 2,5 godziny, co jakiś czas - w razie potrzeby - dodając wodę.
- Po tym czasie dodałam sól i pieprz i przemieszałam mięso i sos na patelni.
- Odstawiłam do wystudzenia.
- Gdy mięso ostygło dzieliłam każdy kawałek na włókna.
- Wołowinę podałam w kanapce (wraz z żółtym serem, kiełkami brokuła i sałatą), polewając je delikatnie sosem z patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz