Dynia faszerowana amarantusem i czarną fasolą
Dzisiaj mam dla Was drugi z czterech przepisów na faszerowane warzywa, jaki znalazł się w październikowym wydaniu magazynu Dbam o zdrowie.
Dynia – wspaniałe warzywo, które daje mnóstwo możliwości kulinarnych. Można używać jej na wiele sposobów, czy to wytrawnie czy na słodko.
Ja swoją dynię postanowiłam nafaszerować i to samymi pysznościami! A do tego wygląda obłędnie, zresztą, spróbujcie sami!
Składniki:
3 małe dynie
1 szklanka amarantusu
170 g kukurydzy w puszce
150 g czarnej fasoli w puszce
1 awokado
½ cytryny
¼ pęczka świeżego tymianku
sól
oliwa z oliwek
olej rydzowy
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
Dynię dokładnie umyj, odetnij kapelusze wraz z ogonkami, wydrąż środki. Lekko posól środek.
Ułóż przykryte czapeczkami dynie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym lekko oliwą z oliwek. Piecz przez około 25 minut.
Amarantus ugotuj w lekko osolonej wodzie, w proporcji 2/1.
Kukurydzę oraz fasolę odsącz na sitku, wymieszaj następnie z amarantusem. Dodaj listki tymianku, dopraw do smaku solą.
Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180 stopni.
Wypełnij nadzieniem dynie, przykryj czapeczkami i wstaw je ponownie do piekarnika na około 20 minut.
Awokado obierz ze skóry, pokrój w kosteczkę, skrop sokiem z cytryny.
Wyjmij dynie z piekarnika, na wierzchu ułóż awokado i skrop całość olejem rydzowym.
Smacznego!
P/s. Danie to bardzo dobrze smakuje również na zimno.
Polecam Wam również pozostałe trzy przepisy - znajdziecie je w październikowym Dbam o zdrowie! :)
Komentarze
Prześlij komentarz