10/16/2015

Leśna karkówka z grzybami, dynią i papryką

Składniki:
  • 5 plastrów karkówki
  • 10 łyżek ketchupu
  • 2 garście suszonych grzybów
  • 25 dag dyni obranej i pokrojonej w kostkę
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 5 łyżek majonezu
  • 15 dag żółtego sera
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki tymianku
  • tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy szklanką wody i moczymy przez noc. Gotujemy do miękkości w wodzie w której się moczyły przez ok. 30 min. Karkówkę lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Maczamy w ketchupie. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy ok. 30 minut. W tym czasie paprykę kroimy w podłużne paseczki a cebulę w piórka. Wrzucamy na patelnię. Dokładamy dynię i grzyby. Smażymy aż warzywa staną się miękkie. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach. Warzywa wykładamy na mięso. Smarujemy majonezem. Przykrywamy żółtym serem. Posypujemy tymiankiem. Zapiekamy jeszcze ok. 20-30 minut.

Ilość porcji: 5
Koszt wykonania:  ok. 20 zł
Czas wykonania: 1h

źródło: przepis własny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger