Pyszne migdałowe ciasteczka dla miłośników rysowania. Wymagają większego nakładu pracy ale efekt wynagradza wysiłek.
Składniki
250 g miękkiej margaryny
500 g mąki
1 łyżka śmietany 18%
1 żółtko
szczypta soli himalajskiej
200 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
Dodatkowo
1 białko
3 kostki czekolady gorzkiej
1. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy żółtko, sól, śmietanę, ekstrakt migdałowy i stopniowo mąkę. Zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na godzinę.
2. Wałkujemy na grubość 5 mm. Wycinamy prostokąt o szerokości 10 cm. Z długości odmierzamy 2 centymetrowe paski. Na wysokości 1,5 cm odciskamy kreskę, tylko z jednej strony każdego paska.
3. Wycinamy mały trójkąt, który będzie imitował zatemperowany ołówek. Na każdym ciastku odciskamy również dwie podłużne kreski.
4. Smarujemy białkiem i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Na koniec roztopioną czekoladą malujemy „rysiki”.
Smacznego!
[…] Ciasteczka ołówki […]
PolubieniePolubienie