Sznycle z szynki z aronią

Zalet aronii nie muszę nikomu wymieniać, bo przecież wiecie doskonale, że jest bardzo zdrowa. 
W Polsce zaś, w wersji wytrawnej, aronię stosuje się głównie w postaci konfitury do mięs. 
Ja jednak postanowiłam tą zasadę złamać i tak właśnie powstał mój autorski przepis na szynkę duszoną w owocach aronii.


Tak przygotowane mięso ma genialny smak i wygląd. Podczas duszenia mięso na zewnątrz nabiera cudownego koloru, w środku zaś pozostaje jasne. 
Zwolennikom mięs z owocami na pewno przypadnie do gustu i włączą przepis na stałe do swojego jesiennego menu. Przepis stanowi także, mam nadzieję, doskonałą alternatywę dla wykorzystania aronii nie tylko do wykonania konfitur, soków, syropów itp. 


Składniki:
6 sznycli z szynki
0,5 kg aronii
2-3 gałązki świeżego rozmarynu
200 ml wina różowego półsłodkiego
2 łyżki stołowe miodu
1-2 łyżki stołowe cukru
2 małe cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
50 gramów masła 82%
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku


Wykonanie:
Obierz i pokrój cebulę oraz czosnek, włóż do naczynia. Dodaj rozmaryn.  
Umyj sznycle, dodaj pieprz i sól, włóż do naczynia z cebulą, czosnkiem i rozmarynem. Zalej całość winem. Odstaw na godzinę do lodówki. 
Umyj dokładnie aronię, odsącz na sicie. 
Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż sznycle wraz z cebulą i czosnkiem (tylko do zabielenia). 
Dodaj aronię, posyp cukrem, podsmaż. Gdy owoce zaczną „pykać” (pękać), dodaj rozmaryn i wino z marynaty oraz miód. Wymieszaj, odparuj alkohol. 
Następnie zalej całość gorącą wodą tak, aby przykryła mięso. Przykryj pokrywką i duś mięso do miękkości.
Wyjmij mięso z garnka, sos przelej przez sitko, przetrzyj. 
Następnie dodaj masło i zredukuj sos (jeśli jest taka potrzeba), aż zrobi się gęsty i zawiesisty. 
Podawaj najlepiej z kaszą gryczaną prażoną.  
Smacznego! 


Alternatywą w przepisie do owoców aronii może być np. użycie syropu z aronii. Szczególnie chcę Wam polecić doskonały syrop z aronii firmy Ogródek Dziadunia.
W tym przypadku należy pominąć w przepisie aronię, cukier oraz zmniejszyć ilość miodu do 1 łyżki stołowej.
Zamiast nich należy dodać dobrej jakości gotowy syrop z aronii. Użyj go (w zależności od preferencji - mniej/bardziej słodki sos) w ilości do max. 1/2 butelki. Użycie syropu ma jeszcze dodatkową zaletę - przepis staje się możliwy do wykonania przez cały rok!



Komentarze