Galette to rodzaj rustykalnej, płaskiej tarty o nieregularnych brzegach. Wytrawne, kruche ciasto rozwałkowuje się na papierze do pieczenia, wykładana na nie nadzienie a brzegi tarty zawija do środka starając się nadać ciastu okrągłą formę. Do jej przygotowania nie potrzebujecie blaszki na tartę, ale też nadzienia jest mniej i jest niższe niż w klasycznej tarcie.
Dzisiaj zaprasza na wersję z grzybami leśnymi, cebulką, czosnkiem i bardzo gęstym beszamelem z gałką muszkatołową na pszennym, chlebowym cieście.
Składniki:
ciasto:
30 dag mąki pszennej chlebowej typ 1100
3 łyżki oliwy z oliwek
ok pół szkl wody
spora szczypta soli morskiej
łyżeczka estragonu
sos:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
szklanka mleka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
dodatkowo
2 cebule
30 dag grzybów leśnych
2 łyżki masła
sól
pieprz
pół łyżeczki tymianku suszonego
ząbek czosnku
Wykonanie:
Cebulę siekamy, szklimy na maśle, dodajemy pokrojone w kawałki grzyby i dusimy pod przykryciem kilka minut przyprawiając solą, pieprzem i tymiankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Następnie dodajemy mleko i mieszamy aż grudki masła z mąką rozpuszczą się a potem gotujemy mieszając aż sos bardzo zgęstnieje. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Mąkę mieszamy z oliwą i wodą. Zagniatamy ciasto ( w zależności od wilgotności mąki dodajemy mniej lub więcej wody – ciasto powinno być zwarte i elastyczne).
Ciasto rozwałkowujemy na sporym kawałku papieru do pieczenia.
Sos mieszamy z grzybami z cebulą. Wylewamy na ciasto. Brzegi ciasta zawijamy do środka nadając mu
kształt jak najbardziej zbliżony do koła.
Zapiekamy 40 minut w 180 stopniach.