galette z grzybami

 

 

 

 

Galette to rodzaj rustykalnej, płaskiej tarty o nieregularnych brzegach. Wytrawne, kruche ciasto rozwałkowuje się na papierze do pieczenia, wykładana na nie nadzienie a brzegi tarty zawija do środka starając się nadać ciastu okrągłą formę. Do jej przygotowania nie potrzebujecie blaszki na tartę, ale też nadzienia jest mniej i jest niższe niż w klasycznej tarcie.

Dzisiaj zaprasza na wersję z grzybami leśnymi, cebulką, czosnkiem i bardzo gęstym beszamelem z gałką muszkatołową na pszennym, chlebowym cieście.

 

 

 

 

Składniki:

ciasto:

30 dag mąki pszennej chlebowej typ 1100

3 łyżki oliwy z oliwek

ok pół szkl wody

spora szczypta soli morskiej

łyżeczka estragonu

 

sos:

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

szklanka mleka

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

 

dodatkowo

2 cebule

30 dag grzybów leśnych

2 łyżki masła

sól

pieprz

pół łyżeczki tymianku suszonego

ząbek czosnku

 

 

Wykonanie:

Cebulę siekamy, szklimy na maśle, dodajemy pokrojone w kawałki grzyby i dusimy pod przykryciem kilka minut przyprawiając solą, pieprzem i tymiankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Następnie dodajemy mleko i mieszamy aż grudki masła z mąką rozpuszczą się a potem gotujemy mieszając aż sos bardzo zgęstnieje. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Mąkę mieszamy z oliwą i wodą. Zagniatamy ciasto ( w zależności od wilgotności mąki dodajemy mniej lub więcej wody – ciasto powinno być zwarte i elastyczne).
Ciasto rozwałkowujemy na sporym kawałku papieru do pieczenia.

Sos mieszamy z grzybami z cebulą. Wylewamy na ciasto. Brzegi ciasta zawijamy do środka nadając mu
kształt jak najbardziej zbliżony do koła.

Zapiekamy 40 minut w 180 stopniach.

 

galette z grzybami