Piernik z powidłami śliwkowymi


             Do świąt pozostało jeszcze trochę czasu, jednak już teraz mieliśmy ochotę na prawdziwie świąteczny, mokry, aromatyczny piernik. Dzięki powidłom śliwkowym jest on niezwykle smaczny i wilgotny. Jest to idealny przepis na wyjątkowe, świąteczne ciasto. 


Składniki:


- 2 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 płaska łyżka cynamonu
- 3/4 szklanki suszonych rodzynek
- 1 szklanka powideł śliwkowych
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 szklanki oleju
- 1 przyprawa do piernika
- 2 łyżki kakao



Sposób przygotowania:

  1. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut.
  2. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i miksujemy aż do momentu uzyskania puszystej masy.
  3. Mąkę przesiewamy przez sitko, stopniowo dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką.
  4. Stopniowo dodajemy resztę składników stale mieszając.
  5. Na samym końcu dodajemy odcedzone i przesuszone na ręczniku  papierowym rodzynki i dokładnie mieszamy.
  6. Gotowe ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 minut.


5 komentarzy: