Makaron tagliatelle z miękką, a jednocześnie chrupiącą cukinią oraz prażonymi orzechami włoskimi. Całość otulona w delikatnym, aksamitnym sosie na bazie serka mascarpone. Danie jest szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne.
SKŁADNIKI:
- 150g makaronu tagliatelle
- 1 cukinia
- 250g serka mascarpone
- 50g orzechów włoskich
- sól
- pieprz czarny
- oliwa z oliwek
- 1/2 łyżeczki tymianku
Makaron ugotować al’dente w lekko osolonej wodzie.
Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni.
Cukinię pociąć na paski za pomocą obieraczki do warzyw, pomijając część z nasionami. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić cukinię. Kiedy znacząco zmniejszy objętość, rozetrzeć w dłoniach tymianek i dodać do cukinii. Smażyć, aż zmięknie, ale jednocześnie będzie chrupiąca. Zmniejszyć płomień, dodać mascarpone, wymieszać i przyprawić. Kiedy serek się rozpuści dodać uprażone orzechy. Do sosu włożyć makaron i przemieszać, aż cały oblepi się sosem. Podawać gorące. Smacznego :)