Kryształek na budyniowym biszkopcie

Druga odsłona pysznego ciasta na zimno. W połączeniu z budyniowym biszkoptem oraz startą czekoladą smakuje rewelacyjnie. Mocno owocowe galaretki przełamują słodycz. Dobierając inne smaki możemy stworzyć dowolną kompozycję barw i aromatów.

SAM_1734

Składniki:

Biszkopt (20 x 20)
5 jajek
1 budyń czekoladowy
2 łyżki kakao
ok. 3 łyżki mąki pszennej
1 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa śmietanowa:
300 g gęstej śmietany 18%
3 galaretki (gruszkowa, poziomowa, truskawkowa)
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
woda

Dodatkowo:
50 g białej czekolady
20 g mlecznej czekolady

SAM_1728

1. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier a następie żółtka. Budyń wsypujemy do szklanki (250 ml) i dodajemy kakao oraz tyle mąki, aby ją dopełnić. (Jej ilość uzależniona jest od wielkości łyżki.) Dosypujemy proszek. Zawartość szklanki miksujemy z masą jajeczną.

2. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy i pieczemy około 30 minut w 165 stopniach ( góra + dół + termoobieg). Studzimy.

3. Każdą galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Kiedy przestygną wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gotowe kroimy w drobną kostkę.

4. Ostygnięty biszkopt władamy ponownie do formy. Żeby masa śmietanowa nie spływała, przestrzeń między ciastem a brzegiem blaszki wypełniamy folią aluminiową.

5. Żelatynę zalewamy 4 łyżkami zimnej wody. Kiedy napęcznieje rozpuszczamy.

6. Śmietanę łączymy z cukrem pudrem oraz wanilią. Dodajemy pokrojone galaretki. Całość dokładnie mieszamy razem z żelatyną. Masę wylewamy na biszkopt.

7. Białą czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach a mleczną na drobniejszych. Posypujemy wierz ciasta najpierw jasnymi wiórkami a potem brązowymi.

8. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

SAM_1719

Smacznego!

2 comments

Dodaj komentarz