25 września 2015

Lime curd ( krem limonkowy)

Mówisz limonka - myślisz zielony
Myślisz limonka - mówisz kwaśny
W przypadku tego kremu tak nie jest.
Jeszcze do niedawna zachwycałam się smakiem lemon curd, dopóki nie spróbowałam limonkowego.
No cóż kolor raczej przypomina musztardowy, ale smak to już inna bajka.

Właściwie w kuchni wcześniej nie używałam limonki. To Stasiek wprowadził do naszego jadłospisu ten cytrus ( generalnie jako dodatek do soków), a ja po prostu postanowiłam rozszerzyć zastosowanie bardziej na słodko :P

Smak limonkowego kremu jest trudno opisać - po prostu trzeba go spróbować!

Składniki :

25 g. zimnego, pokrojonego w kostkę masła
112 g. cukru trzcinowego ( stąd beżowy kolor )
sok z 2 limonek
skórka starta z 1 limonki
2 średnie jajka

W rondelku umieściłam pokrojone masło, cukier, sok i skórkę limonki. Postawiłam na małym ogniu do rozpuszczenia cukru i masła. W niedużej misce trzepaczką ubiłam jajka i powoli wlewałam do rondelka mieszając i uważając, by jajka się nie ścięły. Całość mieszałam drewnianą łyżką do momentu aż masa zgęstniała. Przygotowałam miskę, położyłam na nią sitko o drobnych oczkach, przełożyłam na sitko krem, przecedziłam. Gotową masę przełożyłam do małego słoiczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz