13 września 2015

Muffinki dyniowe ( pumpkin muffins )


W przypływie inspiracji dyniowej pomyślałam o czymś zdrowym i jednocześnie smacznym.
Długo świeże, miękkie, bez glutenu - muffinki dyniowe:)

Składniki na około 8 sztuk :

125 g. mąki owsianej ( można użyć zmielonych płatków owsianych)
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
2 łyżki cukru waniliowego ( ja użyłam takiego z ziarenkami wanilii)
szczypta cynamonu ( opcjonalnie)
1 jajko średnie
200 .g puree z dyni ( pokrojoną w kostkę należy ugotować, wystudzić i zmiksować )
90 g. stopionego i przestudzonego masła


Najpierw nagrzałam piekarnik, ustawiłam na 180 stopni.
Następnie w rondelku stopiłam masło.
W niedużej misce umieściłam mąkę, sól, cynamon - wymieszałam. Dodałam mokre składniki : jajko, puree z dyni - wymieszałam na gładką masę. Na końcu wlałam stopione masło i wymieszałam do połączenia. Ciasto jest gęste.


Papilotki wypełniłam ciastem do około 3/4 wysokości i wstawiłam do piekarnika.
Piec na zloty kolor.
Muffinki należy wystudzić na kratce. Od razu po upieczeniu mogą się kruszyć dlatego najlepiej jeść je po kilku godzinach od upieczenia.

Smacznego !!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz