9/09/2015

Krem pomidorowy z cukinią


Składniki:
·         8 pomidorów
·         2 średnie cukinie
·         2 cytryny (skórka)
·         sok wyciśnięty z połowy cytryny
·         3 ząbki czosnku
·         2 szklanki bulionu
·         sól, pieprz
·         łyżka masła
Sposób przygotowania: Pomidory sparzamy wrzątkiem  i obieramy ze skórki. Bierzemy 2 cytryny i ścieramy skórkę na tarce na najmniejszych oczkach. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Skórkę i czosnek podsmażamy na maśle aż zaczną uwalniać aromat. Pomidory i cukinię kroimy w kostkę. Wszystko przekładamy do jednego garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Miksujemy za pomocą blendera na jednolity krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i sokiem z cytryny. 


Ilość porcji: 4-6
Koszt wykonania: ok. 10 zł
Czas wykonania: ok. 1h

Źródło: przepis własny

Przepis dodaję do akcji:
Wegetariański obiad V

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Pobite gary Barbary , Blogger