Sałatka z grillowanym kurczakiem i młodą kukurydzą
Pasją do jedzenia młodej kukurydzy zaraził mnie mój narzeczony, który gdy tylko miał okazję, szedł na kukurydzianą "pachtę" dokładnie jak za czasów, gdy byliśmy dziećmi.
A wczoraj, przy okazji śmigania z aparatem na polu przy zachodzie słońca, czego efekty poniżej:
natknęliśmy się na kukurydziane samosiejki (przysięgam!) a mój ukochany szabrownik był w swoim żywiole. :) Nazbierał troszkę na zapas, zatem musiałam zrobić z nich coś pysznego i tak właśnie powstał pomysł na sałatkę, którą Wam dziś prezentuję.
Składniki na sałatkę:
1 opakowanie polędwiczek z kurczaka (400 gramów) lub duża pierś z kurczaka
1 opakowanie mieszanki sałat
1/2 opakowania młodego szpinaku
8-10 kolb młodej kukurydzy
4 jajka
3 małe czerwone cebule
1 mała ostra papryczka
garść świeżego tymianku
garść świeżej bazylii
Składniki na marynatę do mięsa:
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki wędzonej papryki
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
świeżo zmielony kolorowy pieprz
sól do smaku
oliwa z oliwek
Składniki na sos do sałatki:
1/2 cytryny
1 limonka
oliwa z oliwek
Wykonanie:
W pierwszej kolejności zamarynuj mięso w oliwie oraz podanej mieszance przypraw, czosnku, cebuli i tymianku. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki.
Szpinak dokładnie umyj na sitku, następnie wysusz na papierowym ręczniku.
Kukurydzę obierz z łupin.
Ugotuj jajka na twardo, wystudź i obierz, pokrój na ćwiartki.
Obierz i pokrój cebulki oraz papryczkę w krążki.
Zamarynowane wcześniej mięso oczyść z cebuli i czosnku, usmaż na patelni grillowej. Odstaw do wystygnięcia, w tym czasie przygotuj tymianek oraz bazylię (obierz listki) oraz sos do sałatki. Wyciśnij sok z połowy cytryny oraz limonki, wymieszaj widelcem z oliwą z oliwek (w ilości według uznania).
Gotową sałatkę wymieszaj z sosem dopiero na krótko przed podaniem.
Smacznego! :)
Komentarze
Prześlij komentarz