2 września 2015

Lemon curd

Cytrynowy krem do tart na słodko, jako nadzienie do kruchych ciastek, do gofrów, czy nawet do posmarowania bułek. Przepyszny ! Znalazłam ten przepis na bbc.co.uk/food
Przepis jest doskonały i przyznam, że podane proporcje są idealne.
W smaku przypomina mi nadzienie z cukierków Nim2. Wykonanie jest banalne i nie zajmuje dużo czasu - za to efekt WOW!!

Składniki są tylko 4

4 cytryny - skórka z nich starta i świeżo wyciśnięty sok
200 g. cukru pudru
100 g. zimnego masła pokrojonego w kostkę
3 jajka + 1 żółtko

 Moje wykonanie  :

W rondelku z grubym dnem umieściłam cukier puder, masło oraz skórkę i sok z cytryn.
Postawiłam rondelek na małym ogniu i mieszałam do rozpuszczenia masła i cukru.
W niedużej misce  umieściłam jajka i żółtko - ubiłam trzepaczką na jednolitą masę.
Do rondelka stopniowo dolewałam masę jajeczną cały czas mieszając i całość gotowałam 10-15 minut aż masa zgęstniała.
Krem przestudziłam i część przełożyłam do słoika o pojemności 250 ml. Pozostałą część wykorzystałam jako dodatek do gofrów.

Krem należy przechowywać w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz