Saltimbocca, czyli skaczący do ust to danie popularne w całej Italii. Istnieje jego wiele odmian i wariacji. Poniżej prezentujemy wyborną saltimboccę w sosie cytrynowym.
4 filety cielęce lub drobiowe
liście szałwii
8 plasterków prosciutto
100 ml bulionu
50 ml soku z cytryny
1/4 szklanki białego wina
pół łyżeczki mąki kukurydzianej
oliwa, sól, plasterki cytryny
Filety posypujemy solą, przybieramy liśćmi szałwii i owijamy dwoma plasterkami prosciutto (spinamy wykałaczkami).
Następnie, tak przyrządzone filety smażymy na oliwie dodając stopniowo białe wino.
W miseczce mieszamy bulion, mąkę kukurydzianą i sok cytrynowy aż uzyskamy jednolitą masę. Następnie wlewamy ją na patelnię i podgrzewamy aż zgęstnieje, bez przerwy mieszamy.
Filety polewamy tak uzyskanym sosem oraz przyozdabiamy kawałkami cytryny.
Smacznego!
PS
Jeśli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku:
https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078 – Bon Ton Italia Dziękujemy!
Jedna uwaga do wpisu “Przepis na… – Saltimbocca w sosie cytrynowym”