Sałatka, którą warto przygotować jako zapas na zimę, kiedy mamy ograniczony dostęp do świeżych warzyw. W taki sposób przygotowuję również ogórki gruntowe. Idealnie sprawdza się jako szybki dodatek do obiadu.
WARZYWA:
- 2 kg cukinii żółtej
- 1 duża marchewka
- 3 cebule
- 1 pęczek natki pietruszki
ZALEWA:
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki octu
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżki soli
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
Cukinię i marchewkę pokroić w plasterki. Cukinii nie trzeba obierać ze skórki. Cebule skroić w piórka. Wszystko razem wymieszać z drobno posiekaną natką pietruszki.
Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować. Wlać do skrojonych warzyw. Wymieszać i odstawić na 2 godziny. Tak przygotowaną sałatką napełniać ciasno słoiki. Zakręcić szczelnie pokrywkami, wycierając brzegi słoików. Pasteryzować 15min. Odstawić. Smacznego :)
A cukru do zalewy nie dawać?
PolubieniePolubienie
Akurat nie dodawałam, ale można na taką ilość wsypać płaską łyżkę cukru.
PolubieniePolubienie
czy może być cukinia długa zielona?
PolubieniePolubienie
Tak, może być zielona.
PolubieniePolubienie