Sałatka z żółtej cukinii

Sałatka, którą warto przygotować jako zapas na zimę, kiedy mamy ograniczony dostęp do świeżych warzyw. W taki sposób przygotowuję również ogórki gruntowe. Idealnie sprawdza się jako szybki dodatek do obiadu. 

to

WARZYWA:
  • 2 kg cukinii żółtej
  • 1 duża marchewka
  • 3 cebule
  • 1 pęczek natki pietruszki
ZALEWA:
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki soli
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

Cukinię i marchewkę pokroić w plasterki. Cukinii nie trzeba obierać ze skórki. Cebule skroić w piórka. Wszystko razem wymieszać z drobno posiekaną natką pietruszki.

Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować. Wlać do skrojonych warzyw. Wymieszać i odstawić na 2 godziny. Tak przygotowaną sałatką napełniać ciasno słoiki. Zakręcić szczelnie pokrywkami, wycierając brzegi słoików. Pasteryzować 15min. Odstawić. Smacznego :)

4 uwagi do wpisu “Sałatka z żółtej cukinii

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.