Lunch w słoiku – sałatka z ryżem i warzywami

Dalszy brak dostępu do piekarnika ma swoje plusy, bo pozwala mi na urozmaicenie przepisów sałatkowych na blogu. Sałatka z ryżem i warzywami będzie należeć chyba do moich ulubionych. Połączyłam ugotowany ryż z sosem pomidorowym, doprawionym świeżą bazylią. Przepyszny lunch, który można przełożyć do słoika lub innego naczynia i  zabrać ze sobą w drogę. Dodatkowe składniki można modyfikować według własnego smaku. Postawiłam na świeże pomidory i liście szpinaku, by była jeszcze w klimacie lata.

Lunch w słoiku sałatka z ryżem

lunch w słoiku sałatka z ryżem

 

Składniki – na 2 porcje

100g ryżu
250ml zimnej wody
100g pomidorów w puszce
1/2 czerwonej cebuli
3 listki świeżej bazylii
2 łyżki oliwy
szczypta chili
sól, pieprz do smaku
1 świeży pomidor
1/2 zielonego ogórka
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 garści młodego szpinaku

 

Sposób przygotowania

Na sitko wsypać ryż i dokładnie opłukać pod zimną wodą. Odsączyć i osuszyć. Zagotować wodę w garnku. Posolić i dodać 1 łyżkę oliwy i ryż. Gotować ok. 20 minut. Odcedzić na sitku.
Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć posiekaną cebulę i dodać pomidory w puszce. Poddusić na średnim ogniu, do momentu, aż sos zgęstnieje. Przełożyć ugotowany ryż, dodać chili, pieprz i sól do smaku. Na sam koniec wymieszać z posiekaną świeżą bazylią. Odstawić ryż by lekko przestygł.
Przygotować słoiki i układać warstwami – pokrojony w kostkę świeży pomidor, zielony ogórek, 2 łyżki jogurtu naturalnego, ryż i na górę świeży szpinak. Smacznego!
lunch w słoiku sałatka z ryżem

22 komentarze do wpisu „Lunch w słoiku – sałatka z ryżem i warzywami”

Możliwość komentowania jest wyłączona.