Tarta z grillowaną cukinią | Mienta blog
Quiche i Tarty

Tarta z grillowaną cukinią

Bardzo lubię cukinię przede wszystkim za to, że można ją przyrządzić na tak wiele sposobów. Najbardziej  lubię grillowaną więc taką postanowiłam dodać do wytrawnej tarty którą podałam na obiad. A Wy z czym najbardziej lubicie tarty? :)

ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany 12 %
  • 1/4 łyżeczki soli

masa:

  • 150 ml kwaśnej śmietany 12 %
  • 2 jajka
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • pieprz, sól

nadzienie:

  • niewielka żółta cukinia
  • niewielka zielona cukinia
  • łyżka oliwy
  • łyżka ziół prowansalskich
  • mała czerwona cebula
  • mała biała papryka
  • 100 g sera feta

Mąkę siekamy z masłem po czym dodajemy jajko i śmietanę.

Zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

Rozwałkowujemy cienko i wykładamy do formy ( o średnicy około 30 cm).

Rozkładamy na nim kawałek papieru do pieczenia i obciążamy ceramicznymi kuleczkami lub suchą fasolą. —>KLIK

Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach po czym wyjmujemy i odstawiamy.

Cukinie myjemy i kroimy na plastry o grubości około 3 mm.

Grillujemy ją z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej natłuszczonej oliwą.

Przyprawiamy ziołami.

Przestudzoną cukinię układamy na podpieczonym cieście.

Na wierzch rozkładamy także pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojoną w paseczki paprykę.

Śmietanę roztrzepujemy z jajkami oraz ziołami i przyprawami.

Masę wylewamy na warzywa.

Na wierzch dodajemy pokruszoną fetę.

Całość pieczemy jeszcze przez 30 minut w 180 stopniach.

Smacznego :)

tarta z grillowana cukinia - Tarta z grillowaną cukinią

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj