Bardzo lubię cukinię przede wszystkim za to, że można ją przyrządzić na tak wiele sposobów. Najbardziej lubię grillowaną więc taką postanowiłam dodać do wytrawnej tarty którą podałam na obiad. A Wy z czym najbardziej lubicie tarty? :)
ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki orkiszowej
- 125 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany 12 %
- 1/4 łyżeczki soli
masa:
- 150 ml kwaśnej śmietany 12 %
- 2 jajka
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- pieprz, sól
nadzienie:
- niewielka żółta cukinia
- niewielka zielona cukinia
- łyżka oliwy
- łyżka ziół prowansalskich
- mała czerwona cebula
- mała biała papryka
- 100 g sera feta
Mąkę siekamy z masłem po czym dodajemy jajko i śmietanę.
Zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Rozwałkowujemy cienko i wykładamy do formy ( o średnicy około 30 cm).
Rozkładamy na nim kawałek papieru do pieczenia i obciążamy ceramicznymi kuleczkami lub suchą fasolą. —>KLIK
Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach po czym wyjmujemy i odstawiamy.
Cukinie myjemy i kroimy na plastry o grubości około 3 mm.
Grillujemy ją z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej natłuszczonej oliwą.
Przyprawiamy ziołami.
Przestudzoną cukinię układamy na podpieczonym cieście.
Na wierzch rozkładamy także pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojoną w paseczki paprykę.
Śmietanę roztrzepujemy z jajkami oraz ziołami i przyprawami.
Masę wylewamy na warzywa.
Na wierzch dodajemy pokruszoną fetę.
Całość pieczemy jeszcze przez 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego :)
Brak komentarzy