Uwielbiam makarony i bardzo często je przygotowuję.
Zamieniam tylko sosy i za każdym razem powstaje inne danie.
Dzisiaj propozycja na makaron pełnoziarnisty z kolejnym sosem śmietanowym.
Chyba ten rodzaj sosu najbardziej lubię :)
Moja rodzina zresztą też.
SKŁADNIKI:
150 g makaronu pełnozarnistego
150 g kurek
1 szalotka
2 ząbki czosnku
2 garści swieżego szpinaku
30g sera z niebieska pleśnią
200 ml śmietanki 30 %
świeżle listki oregano
sól
pieprz
masło
parmezan
A jak to zrobić:
Makaron ugotować al dente.
Na patelni roztopić masło i dodać drobno posiekaną szalotkę.
Gdy cebulka lekko się zeszkli, wsypać drono pokrojone kurki, całość podsmażyć,aż grzyby puszczą wodę i odparują.
Szpinak pokroić w paski i przełożyc na patelnię, dodać przeciśniety przez praskę czosnek, pokrojony w kostkę ser i całość dusić 3-4 minuty.
Wlać śmietankę, wymeszać, doprawić solą i pieprzem, gotować do momentu, aż sos zacznie gęstnieć.
Dodać świeże listki oregano i tak przygotowanym sosem polać makaron.
Posypać parmezanem i gotowe :)
Już wiem czego brakowało na moim zdjęciu-Wina.;) Muszę wypróbować Twój przepis,
OdpowiedzUsuńtyle że dla mnie bez kurek.:) Ale Mąż będzie napewno zadowolony. :D
Wino być musi ;-)
Usuń