Pierogi z jagodami z dodatkiem mąki pełnoziarnistej


Lubię modyfikować znane przepisy stąd pomysł na dodanie mąki pełnoziarnistej do pierogów. Do farszu owocowego nie dodaję cukru, bo wolę posłodzić już na talerzu. Jeśli chcecie, żeby owoce były od razu posłodzone to w borówki wmieszajcie kilka łyżek cukru - tyle ile lubicie. 
 
Dla kogo:
  • dla kochających pierogi
  • dla lubiących słodkie obiady
  • dla chcących trochę urozmaicić smak pierogów z owocami
Składniki:
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej (do 2,5)
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej - pszennej
  • ok. 400g borówek (umytych i osuszonych)
  • cukier i/lub słodka śmietanka do podania
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto (konsystencja musi być elastyczna, ale nie za wodnista, stąd w przepisie inf. o zwiększeniu ilości mąki). W razie gdyby ciasto zrobiło się wam zbyt twarde czy suche dodajcie więcej mleka. Ciasto zagnieść, rozwałkować i wycinać koła za pomocą szklanki. Na środku każdego z kół umieścić łyżkę jagód i skleić. Ciasto złożyć na pół i sklejając tworzyć kształt księżyca - jak w tradycyjnych pierogach. Ciasto, którego w danej chwili nie używamy zostawić w misce i nakryć ściereczką by nie wyschło.
W razie gdyby ciasto nie chciało się kleić - zbytnio wyschło -  można brzegi delikatnie zwilżyć mlekiem.
Gotowe pierogi wrzucać na wrzątek i gotować ok. 2-4 minut od wypłynięcia. Podawać od razu, polewać słodką śmietanką i/lub posypywać cukrem. 




0 komentarze:

INSTAGRAM