sierpnia 17, 2015

Jogurtowiec "Forest Friut"

Lekkie ciasta z owocami i galaretką, w dodatku takie bez pieczenia... Nie wyobrażam sobie bez nich lata !
Jako, że rozpoczynamy sezon jeżynowy, a i jagody jeszcze gdzieniegdzie sa - wykorzystajcie je i przygotujcie jogurtowiec "Forest Fruit".
Jogurtowiec możecie przygotować na samych jogurtach z bitą śmietanką. Jeśli jednak zależy Wam na mocny smaku owocowym, dodajcie, tak jak ja to zrobiłam, nową masę śmietanową o smaku owoców leśnych od Dr.Oetker.

Szybko przygotujecie ten jogurtowiec, niestety troszkę trzeba się naczekać, by ukroić pierwszy kawałek...
Ale, ale ... zróbcie wieczorem i idźcie spać. Na następny dzień ciasto do kawy będzie gotowe.

jogurtowe ciasto z galaretką

Składniki:
( na tortownicę średnicy około 25-26 cm )

  • 150 g granoli śniadaniowej  z owocami ( lub zamiennie herbatniki )
  • 100 g białej czekolady
  • 750 g jogurtu greckiego 
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 330 ml śmietanki 30 %
  • 1 opakowanie masy śmietanowej w proszku o smaku owoców leśnych Dr.Oetker
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 galaretki o smaku owoców leśnych
  • około 0,5 kg różnych owoców jagodowych ( maliny, jeżyny, jagody lub borówki )


Przygotowanie:
Czekoladę połamać, przełożyć do misy i ustawić nad gorącą, parującą wodą, do czasu aż czekolada się rozpuści.
Granolę ( lub herbatniki )rozkruszyć w malakserze.
Do pokruszonej granoli ( lub herbatników ) dodać rozpuszczoną czekoladę - dokładnie połączyć składniki. Powstałą masą wylepić dno tortownicy, uprzednio wyłożonej folią spożywczą.



Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody, odstawić do napęcznienia. Naczynie z napęczniałą żelatyną umieścić w gorącej wodzie - żelatyna ma się rozpuścić.

Jogurt grecki wymieszać z cukrem pudrem i rozpuszczoną żelatyną.
Upić śmietankę, pod koniec ubijania dodać zawartość torebki z proszkiem o smaku owoców leśnych - miksować chwilę.

Do jogurtu dodać śmietankę, delikatnie połączyć składniki.
Masaę jogurtową przelać do tortownicy i wstawić do lodówki.

Galaretki rozpuścić w 750 ml wrzątku. Pozostawić do ostygnięcia.

Na lekko stężałym jogurtowcu ułożyć owoce, zalać galaretką. Odstawić na noc do lodówki.


jogurtowiec na zimno

placek na zimno z galaretką


Smacznego !

1 komentarz:

Copyright © 2017 kolorowo-torcikowo