wtorek, 16 kwietnia 2013

Tarta Jabłkowa

Tarta Jabłkowa 



Kruche ciasto w połączeniu z jabłkami i cynamonem, najlepiej na ciepło a do tego lody śmietankowe, mmm... chyba nie ma osoby, która mogłaby się oprzeć takiemu połączeniu.

Składniki

300 g mąki pszennej
150 g masła
1 żółtko
4 łyżki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg jabłek
cukier waniliowy
1 łyżka cynamonu


Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wysypać na stolnicę, dodać żółtko i pokrojone w kostkę masło oraz wodę, szybko zagnieść ciasto. Odstawić na ok 30 minut do lodówki. 

W tym czasie jabłka obieramy ze skóry, kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka. Gotujemy na małym ogniu z dodatkiem cukru waniliowego, cynamonu i odrobiną wody. 

2/3 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę, na to jabłka, resztę ciasta kroimy w plaski i wykładamy na jabłka.

Pieczemy w temp 180 st. C  do zarumienienia się ciasta, ok 45 minut 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz