wtorek, 28 maja 2013

Słodkie bułeczki z jabłkami i rodzynkami

Słodkie bułeczki z jabłkami i rodzynkami


Słodkie bułeczki, które od razu przypominają smak dzieciństwa i przypadną do gustu zarówno małym jak i tym większym łasuchom:) Dodatki można samodzielnie zmieniać, u mnie są to jabłka, cynamon i rodzynki, ale równie dobrze może być to mak, budyń, dżem lub to na co akurat mamy ochotę albo to co od dawna zalega nam w kuchennych szafkach :)
Ciasto:
5 dag drożdży
7 łyżek cukru
50 dag mąki
250 ml letniego mleka
skórka otarta z jednej cytryny
1 jajko
10 dag masła
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
Dodatkowo:
rodzynki
cynamon
1 kwaskowate jabłko
Drożdże ucieramy z 1 łyżką cukru, łyżką mąki i 50 ml mleka - zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę przesiewamy do miski ze szczyptą soli, dodajemy cukier, skórkę otartą z cytryny, jajko oraz wyrośnięty zaczyn. Na koniec wlewamy resztę mleka i 7 dag rozpuszczonego masła.
Całość zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia do czasu aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto rozwałkujemy  na prostokątny placek grubości ok 1 cm, polewamy resztą rozpuszczonego masła, posypujemy cukrem waniliowym, cynamonem, rodzynkami i pokrojonym w kostkę jabłkiem. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku w roladę i kroimy na ok 3 cm plastry.
Ciasto układamy na blaszce, przez środek każdej z bułeczek nożem robimy wgłębienie i smarujemy rozpuszczonym masłem lub roztrzepanym białkiem,  odstawiamy raz jeszcze na ok 1 godz w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pieczemy ok 30 minut w temp 180 st. C


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz