Chłodnik z kalarepki
Upały nie odpuszczają? Nie daj się upałom i śmiej się im w nos! ;)
A pomoże Ci w tym pyszny chłodnik z kalarepki i ogórka.
Składniki (na 4-6 porcji):
- 2 kalarepki
- 5-6 sztuk małych ogórków gruntowych (2-3 większe)
- 3 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- 1 litr maślanki naturalnej
- pół łyżeczki cukru
- sól, pieprz, czosnek granulowany
Ogórki i kalarepę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę, koperek siekamy. Wszystko dorzucamy do ogórków i kalarepy.
Zalewamy maślanką, dodajemy cukier i przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.
Odstawiamy do lodówki na jakieś pół godziny.
Gotowe! :)
Chłodnik powstał na podstawie przepisu z bloga Kuchnia w wersji light.
Fajny pomysł, coś nowego :) A ja kalarepkę to najbardziej lubię pochrupać :)
OdpowiedzUsuńJedno z nas będzie fanem tego chłodnika, bo uwielbia kalarepkę :)
OdpowiedzUsuń