9 sierpnia 2015

Krążki bakłażana w chrupiącej sezamowej panierce



Dziś przekąska, chrupiąca, niskokaloryczna. Dla pożeraczy bakłażanów i nie tylko!
Przygotowanie zajmuje niecałą godzinę. Najlepsze są zaraz po usmażeniu.

Na przekąskę wystarczy :
Nieduży bakłażan


Na panierkę :
łyżka bułki tartej
2 łyżki siemienia lnianego
4 łyżki ziaren białego sezamu

Dodatkowo:
mąka, jajko oraz sól i pieprz do smaku

Do smażenia :
olej lub oliwa

Bakłażana trzeba opłukać, pokroić w plastry grubości około 1 cm
Ułożyć na dużym talerzu i każdy krążek posolić z obu stron. Solimy po to, by bakłażan po usmażeniu nie był gorzki w smaku.
Posolone krążki bakłażana odstawiamy na około 15-20 minut.

W tym czasie można przygotować panierkę :
Bułkę tartą, sezam i siemię lniane wymieszać w misce lub głębokim talerzu.
Do oddzielnego naczynia wbić jajko, posolić i dodać pieprzu - roztrzepać.
2 łyżki mąki wyspać na płytki talerz.

Po przygotowaniu panierki wracamy do naszego bakłażana. Na krążkach powinny pojawić się krople wody. Osuszamy każdy krążek ręcznikiem papierowym i kolejno obtaczamy najpierw w mące, w jajku i panierce sezamowej.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy bakłażana z obu stron na złoty kolor.
Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.


Najlepsze chrupiące zaraz po usmażeniu. Smacznego !! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz