Serniki

Sernik tiramisu…

IMG_8876

Nareszcie mamy jakąś namiastkę dobrej pogody w Irlandii, więc wszystkim nam dopisują humory :) Co prawda trudno to jeszcze nazwać prawdziwym latem, ale jest w miarę ciepło, a deszcze trochę odpuściły, więc spędzamy więcej czasu na zewnątrz i znów obudziła się we mnie nadzieja, że coś jeszcze z naszego ogródeczka będzie. Może uda się wreszcie dokończyć malowanie skrzyń na warzywa, przesadzić rośliny, które wyrosły już ze swoich donic i nawet posadzić jeszcze jakieś nowe kwiatki :)

Oprócz biegania po ogrodzie i wypraw na plac zabaw sporo czasu spędzam w kuchni, wykorzystując przypływ energii w najlepszy możliwy sposób, czyli piekąc :) Dobrze, że od czasu do czasu możemy się tymi wszystkimi smakołykami podzielić z rodziną lub znajomymi, bo chyba byśmy popękali ;P

Zwykle skłaniam się raczej ku prostym, codziennym ciastom, ale od czasu do czasu trzeba trochę zaszaleć, więc tym razem skusiłam się na coś nieco bardziej wykwintnego – sernik a’la tiramisu. I chociaż pracy przy nim troszkę więcej, niż przy zwykłym ucierańcu z owocami, warto się skusić, bo efekt końcowy jest niesamowity.

Masa serowa jest lekka i kremowa, o wyraźnie wyczuwalnym smaku kawy, pyszna. Do tego krem mascarpone i biszkopty nasączone słodką kawą z dodatkiem likieru oraz gruba warstwa kakao, które dodają deserowi elegancji i smaku, sprawiając, że całość można śmiało porównywać do słynnego włoskiego deseru. Po pierwszym kęsie po prostu nie można się już oderwać ;)

Polecam :)

IMG_8873

*przepis z tej strony, z drobnymi zmianami

Składniki:

Mieszanka kawowa:

  • 1/2 szklanki świeżo zaparzonej, mocnej kawy
  • 2 łyżki likieru kawowego (u mnie Tia Maria)
  • 2 łyżki cukru
  • podłużne biszkopty lady fingers (zużyłam opakowanie o wadze 140g, około 24 sztuki)

Masa serowa:

  • 500g twarogu trzykrotnie zmielonego
  • 100g serka kremowego typu philadelphia (można dać twaróg)
  • 2 duże jajka
  • 2/3 szklanki kremówki 36%
  • 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 łyżka kawy w proszku rozpuszczonej w łyżce wrzątku
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

Masa mascarpone:

  • 250g serka mascarpone
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 500ml śmietany kremówki (najlepiej 36%)
  • 2 – 3 łyżki cukru pudru (do smaku)

Dodatkowo:

  • kakao do posypania (około 3 – 4 łyżki)

Wykonanie:

Tortownicę o średnicy 20cm wysmaruj masłem.

Wymieszaj kawę z likierem i cukrem w małym rondelku, zagotuj i pozwól wrzeć przez około 3 minuty, aż część płynu odparuje. W tak przygotowanej mieszance zanurzaj na chwilę biszkopty, uważając, by się nie rozpuściły i układaj je ciasno na dnie formy. W razie potrzeby połam je na kawałki, by zapełnić luki. Powinno Ci wystarczyć około 12 biszkoptów, resztę płynu i ciastek pozostaw na później.

Formę owiń szczelnie z zewnątrz folią aluminiową, odłóż na bok i zajmij się przygotowaniem masy serowej.

Kawę rozpuszczoną we wrzątku przestudź i wymieszaj z zimną kremówką. Odstaw na bok.

W misie miksera zmiksuj około 200g twarogu z 1/3 szklanki cukru, aż będzie puszysty i gładki. Dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj raz jeszcze do całkowitego połączenia. Stopniowo dodawaj pozostały twaróg oraz serek kremowy, ucierając na niskich obrotach, by nie napowietrzyć zbytnio masy.

Pojedynczo dodawaj do masy serowej jajka, ucierając dokładnie po każdym. Wmieszaj resztę cukru oraz wanilię.

Na koniec wlej do misy mieszankę kremówki z kawą i miksuj przez chwilę, aż wszystko się połączy.

Masę przelej do przygotowanej wcześniej formy i wyrównaj lekko. Tortownicę wstaw do większej, głębokiej formy i wlej do środka wrzątek tak, by woda sięgała mniej więcej połowy wysokości formy z sernikiem*. Tak przygotowane wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 1 godzinę lub do momentu, gdy sernik będzie ścięty na wierzchu, ale środek wciąż będzie nieco chybotliwy.

Upieczony sernik wyjmij z formy z wodą i odstaw do całkowitego wystudzenia. Na wystudzonym serniku ułóż kolejną warstwę biszkoptów nasączonych pozostałą mieszanką kawową, owiń go szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Po tym czasie przygotuj masę mascarpone. Serek wymieszaj z ekstraktem waniliowym. Kremówkę ubij z cukrem pudrem niemal na sztywno, o czym dodaj do niej mascarpone z wanilią i zmiksuj krótko, aż całość dobrze się połączy. Około 2/3 masy wyłóż na wierzch sernika i wyrównaj. Resztą posmaruj boki, pozostawiając trochę na udekorowanie wierzchu (opcjonalnie). Posyp sernik kakao i zrób szprycą dekoracje.

Przechowuj w lodówce.

Smacznego :)

IMG_8896 IMG_8888 IMG_8869

*Jeżeli nie masz formy dość dużej, by pomieściła tortownice z sernikiem, możesz postawić naczynie żaroodporne lub inną formę wypełnioną wrzątkiem na dnie piekarnika.

9 myśli na temat “Sernik tiramisu…

  1. Gosiu oby pogoda taka została u Ciebie jak najdłużej :) A sernik wygląda obłędnie. Połączenie takich smaków już wywołuje u mnie ślinotok ;)

    Polubienie

    1. A u mnie jest właśnie odwrotnie – kawę średnio lubię, a każdy kawowy deser, czy ciasto zjem z ochotą :) Sernik jest naprawdę pyszny i wbrew pozorom nie ma z nim tak wiele pracy.

      Polubienie

Dodaj komentarz