Mocno jagodowe lody z białą czekoladą, ale nie w postaci drobinek, tylko rozpuszczona w masie lodowej. Lody są z kawałkami owoców, które są bardzo miękkie i nie są wyczuwalne kryształki lodu.
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka jagód
- 1 łyżka cukru
- 100 g czekolady białej
- 1 szklanka kremówki 30%
Jagody wsypać do garnuszka i na małym ogniu podgrzewać razem z cukrem. Kiedy puszczą dużo soku zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Nie należy zbyt długo mieszać, żeby nie rozgnieść owoców.
Pół szklanki kremówki zagotować i wrzucić do niej połamaną czekoladę. Mieszać delikatnie, aż czekolada się rozpuści. Do czekoladowej mieszanki dodać jagody i delikatnie wymieszać.
Pół szklanki kremówki ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w wystudzoną mieszankę jagodową. Taką masę przełożyć do foremek na lody z patyczkami. Wstawić do zamrażalnika. Smacznego :)