Site Overlay

Zupa limonkowa z kurczakiem

Zupa limonkowa – intrygująca. Świeżość, połączona z pikantnością, słodkością, lekką kwaskowatością. Egzotyczny koncert smaków. Zupa limonkowa z kurczakiem, który odmieni Wasz stół, zmieni spojrzenie teściowej na bulion, a Was samych wystrzeli na szczyt kulinarnych doznań.

zupa limonkowa

Składniki na 6 porcji

  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 2 pokrojona w plasterki pierś z kurczaka
  • 6 plasterków limonki
  • 2-3 łyżki soku z limonki (1 limonka)
  • oliwa do podsmażenia tortilli na głębokim oleju
  • 2 kukurydziane (mogą być też pszeniczne) tortille (o średnicy 15 cm) pokrojone w paseczki
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry – można zastąpić natką pietruszki – wtedy dodać łyżeczkę mielonej kolendry
  • 1 łyżka posiekanego świeżego oregano, ewentualnie tymianku
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub białego octu winnego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów
  • 1/2 szklanki oczyszczonej i pokrojonej w kostkę zielonej papryki
  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli, najlepiej cukrowej
  • sól, pieprz, opcjonalnie suszona trawa cytrynowa

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzewamy oliwę, na gorącej podsmażamy tortille na złoto i odsączamy na ręczniku papierowym. W garnku podgrzewamy bulion, oregano, kolendrę, ocet, kumin i trawę cytrynową. Zagotować. Zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. W międzyczasie na patelni smażymy kurczaka, dodajemy do niego paprykę, pomidory i cebulę – podsmażamy wszystko razem przez kilka minut.

Do miseczki wkładamy kurczaka z warzywami.

zupa limonkowa

Na nim układamy paski tortilli. Zupę limonkową doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy do miseczek. Dekorujemy plasterkiem limonki. 

zupa limonkowa

zupa limonkowa

zupa limonkowa