Lekki bigos z cukinii

Lato to mój ulubiony czas jeśli chodzi o gotowanie. Świeże warzywa na działce = dużo możliwości. Dziś miałam ochotę na coś lekkiego. Z racji, iż w tym roku cukinia owocuje bardzo obficie, postanowiłam zrobić już zapomniany u mnie w domu bigos z cukinii. Zobaczcie sami co wyszło;)


Lekki bigos z cukinii



  • 2 średniej wielkości cukinie (ja dałam żółtą i zieloną)
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • papryka zielona i czerwona
  • mały por
  • 2 pomidory
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • natka pietruszki
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 30 dag wiejskiej kiełbasy (lub innej ulubionej)
  • sól, pieprz, 

Cukinie obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych  ze środka i kroimy na kostkę o grubości mniej więcej 1 cm. W garnku gotujemy szklankę bulionu warzywnego. 


Wrzucamy cukinię i gotujemy. Dodajemy pokrojony w plasterki por. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy marchewkę pokrojoną w talarki i paprykę pokrojoną w kostkę, smażymy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Warzywa dodajemy do garnka, mieszamy z cukinią i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i przyprawy.
Na patelni podsmażamy obraną ze skóry kiełbasę, dodajemy do warzyw i mieszamy. Dajemy przecier pomidorowy (może być własnej roboty) i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Następnie wrzucamy pokrojoną drobno natkę pietruszki. 



Smacznego! :)
Ann.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © Kuchnia moimi oczami , Blogger