Bułki na słodko/ Desery/ Domowa Piekarnia

Jagodzianki z białym serem

Pyszne, lekkie ciasto drożdżowe nadziane jagodami i białym serem. W sezonie letnim gdy mamy dostęp do jagód nie może zabraknąć bułeczek z jagodami. Na blogu widnieje już jeden przepis na jagodzianki, dzisiaj podaję wersję odrywanych bułeczek z jagodami i białym serem. Zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂

jagodzianki3jagodziankijagodzianki2

Jagodzianki z białym serem

Drukuj przepis

Składniki

  • -550 g maki pszennej
  • -20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych
  • -100 g cukru
  • -300 ml mleka, letniego
  • -pół łyżeczki soli
  • -60 g masła
  • -2 duże jajka
  • Masa serowa:
  • -400 g twarogu półtłustego (najlepiej w kostce, nie zmielony)
  • -2 łyżki masła, w temperaturze pokojowej
  • -2 żółtka
  • -2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • -5 łyżek cukru waniliowego
  • Dodatkowo:
  • -400 g jagód, do posypania
  • Lukier:
  • -1 szklanki cukru pudru
  • -3 łyżki wrzątku

Przygotowanie

Do miseczki dodajemy rozkruszone drożdże, łyżkę cukru i 100 ml mleka. Mieszamy i odstawiamy ciepłe miejsce na około 10 minut. Do 200 ml letniego mleka dodajemy masło, cukier, roztrzepane jajka, mieszamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży, sól oraz mleko wymieszane z resztą składników. Wyrabiamy ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Formujemy kulę, przekładamy do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Po tym czasie ciasto wyjąć z misy, krótko wyrobić, rozwałkować na duży kwadrat, około 45 x 45 cm. Blachę o wymiarach 25 x 36 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.

Rozwałkowane ciasto przekroić na pół, w celu otrzymania dwóch prostokątów. Obie części posmarować masą z białego sera (wykonanie poniżej), posypać jagodami. Każdy z prostokątów złożyć na pół, wzdłuż dłuższego boku, następnie pokroić ostrym nożem* na 8 - 10 części (w sumie powinniśmy otrzymać 16 - 20 bułeczek, z dwóch prostokątów).

Bułeczki układać w blaszce bardzo blisko siebie (powinny się stykać bokami), przykryć ściereczką, pozostawić do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 45 minut).

Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 - 30 minut. Jeśli chcemy, możemy polukrować Jeszcze ciepłe bułeczki.

Masa serowa:

Wszystkie składniki wymieszać widelcem, rozgniatając twaróg i pozostałe składniki.

Lukier:

Cukier puder mieszamy energicznie łyżką z wrzątkiem.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

10 komentarzy

  • Reply
    Agnieszka - PolskaZupa
    30 lipca 2015 at 09:25

    Ostatnio mój mąż zapytał dlaczego w tym roku nie było jeszcze jagodzianek. Jakoś tak wyszło, ale chyba mnie zachęciłaś i zrobię. Twoje wyglądają bardzo apetycznie.

    • Reply
      Marta
      31 lipca 2015 at 06:43

      Polecam, my uwielbiamy takie jagodzianki 🙂

  • Reply
    Marzena
    30 lipca 2015 at 09:37

    Pysznie wyglądają 🙂

    • Reply
      Marta
      31 lipca 2015 at 06:42

      Dziękuje Marzenko 🙂

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    30 lipca 2015 at 11:02

    Mniam, ale bym zjadła taką!

  • Reply
    Obiad gotowy!
    30 lipca 2015 at 14:19

    są najlepsze! u nas wszyscy za nimi szaleją;)

    • Reply
      Marta
      31 lipca 2015 at 06:39

      My też je uwielbiamy 🙂

  • Reply
    Kasia
    31 lipca 2015 at 17:00

    Ile jagodzianek wychodzi z tego przepisu?? 🙂

    • Reply
      Marta
      31 lipca 2015 at 17:06

      Z podanego przepisu wychodzi 18-20 jagodzianek 🙂

  • Reply
    Mikołaj
    6 czerwca 2017 at 23:45

    Aż ślinka cieknie jak się ogląda Pani przepisy 😛

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.