niedziela, 8 czerwca 2014

Ser koryciński na musie z gruszki z musztardą


To była dzisiejsza przystawka do obiadu. 
Bardzo smaczna. Mnie zachwycił mus gruszkowo- musztardowy.
Gruszki polałam gorącym miodem akacjowym z gospodarstwa pszczelarskiego.
A całość posypałam kwiatkami czarnego bzu. 


SKŁADNIKI

30 dkg ser koryciński
2 gruszki
3 łyżeczki musztardy
mielony świeży pieprz
3 łyżki miodu akacjowego
kwiatki czarnego bzu
łyżeczka oleju rzepakowego 


PRZYGOTOWANIE:

1,5 gruszki pokrój w kostkę, włóż do rondla niech się udusi do miękkości . Zmiksuj. Ostudź. Dadaj zmielony pieprz,olej  i musztardę. Wymieszaj. Wykrój z sera dowolny geometryczny kształt. Wyłóż łyżkę musu gruszkowego, rozprowadź na talerzu i połóż na nim ser. 
Z połówki gruszki która została wykrój równe plasterki. Połóż z boku, posyp pieprzem. Ja polałam gorącym miodem.


Posypałam kwiatkami czarnego bzu.



26 komentarzy:

  1. Jaki wspaniałe! Kusząca propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię te sery, fajny przepis :) I te kwiatki bzu, cudne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiało być pysznie! moje klimaty serowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała kompozycja smakowa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastycznie smakowo i wizualnie prezentuje się ta przystawka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo ciekawa kompozycja smakowa:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ser koryciński owszem znam i jem od czasu do czasu bez dodatków, ale z musem gruszkowym staje się wykwintną przystawką

    OdpowiedzUsuń
  8. sera nie znam ale mus interesujący :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie podane. Nie jadłam tego sera, ale wygląda naprawdę smacznie; )

    OdpowiedzUsuń
  10. przystawka wygląda fantastycznie!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Do sera niestety nie mam dostępu ,ale zjadłabym z ochotą ,pyszka.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ser wygląda bardzo smacznie! Uwielbiam sery w każdej postaci!

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetna przystawka, chętnie widziałabym ją u siebie na stole :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Niezwykle wykwintna przystawka, bardzo ładnie podana :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ahhhhh...
    I polany miodem...

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda jak od samego mistrza Amaro ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wytwornie, elegancko i powiało wielkim światem :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wytwornie i pięknie podane :)) pysznie....

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie jadłam takiej pyszności, a szkoda...:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Zjadałabym taką przystawkę z przyjemnością :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  21. ciekawie podane, ładnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  22. Piękna kompozycja! Bardzo apetycznie to wszystko wygląda i myślę, że nawet ja, osoba nieznosząca gruszek spróbowałaby tego z apetytem.

    OdpowiedzUsuń