poniedziałek, 25 maja 2015

Zupa botwinkowa z awokado



Botwina króluje na straganach. Pewnie w wiekszości domów gości na stołach. Przygotowałam ją z awokado

 

 pęczek botwiny
młoda marchew
jogurt naturalny
celula
ząbek czosnku
olej
jaja na twardo
awokado
sól, pieprz, ziele angielskie, lisć laurowy
zioła:
koperek i szczypiorek


Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj czosnek pokrojony.
Buraki odetnij od naci, obierz i przekrój na cztery cząści. Marchewkę porój w talarki. Do wrzacej wody dodaj przyprawy, zeszkloną cebulę z czosnkiem. Gotuj ok 15 minut. Po tym czasie dodaj posiekane łodygi i liście botwiny. Gotuj kilka chwil aż łodyzki będa miękkie. Dodaj jogurt i wymieszaj. Podawaj z ziołami, jajem na twardo i awokado.



Nowalijki w kuchni

19 komentarzy:

  1. Pysznie podana!
    dodatek awokado sprawia, że smakuje nieco egzotyczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Awokado pięknie przełamuje czerwień zupki :) Uwielbiam takie wyraziste kolory, aż chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak apetycznie podana, ciekawe połączenie :) Chętnie bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy przepis. Jeszcze nie miałam okazji przygotowywać takiego połączenia smaków;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Intrygujący pomysł, przepis wart wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi sie ta zupka, nawet bardzo. Dziś przygotowałam zupę z jarmużu i dodam wg Twojej sugestii awokado zamiast jajka w koszulce.

    OdpowiedzUsuń
  7. Naprawę te kolory tak ślicznie ze sobą kontrastują :D Zjadłybyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z awokado? Świetny pomysł! Uwielbiam botwinkę, więc chętnie przygotuję zupkę w takiej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przyznam się, że z awokado nie próbowałam. Musi być smaczne Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. botwinka z awokado? dla mnie nowość, ale jakże kusząca! piękne kolory!

    OdpowiedzUsuń
  11. zakochałam się w kolorach ten zupki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda bardzo smacznie, a dodatek awokado sprawia, że zupa wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Botwinka i awokado, to musi smakować pysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  14. ZUpa z botwinki jest znakomita.A awokado nie miałam okazji próbowac;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie lubię botwinki, ale kolorystyka zdjęć jest śliczna :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Fantastyczny pomysł! Fajne zestawienie składników! :)

    OdpowiedzUsuń