Zdecydowanie obecna pora roku to ta, którą uwielbiam najbardziej. Bogactwo świeżych, lokalnych warzyw i owoców. Zapach, który unosi się od nich w powietrzu. Aż chce się żyć, jeść i.. nie tyć. Przepis na bardzo zdrowe śniadanie, lekkie a przy tym trochę kwaśne. Zdecydowanie jestem zwolenniczką korzystania z sezonowych darów. Wykorzystajmy je w pełni!

Składniki:
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • szczypta cynamonu
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 200 gram świeżego agrestu
  • 1 łyżka cukru
  • garść świeżych jagód
  • do podania: syrop klonowy, świeży agrest i jagody, mięta

Wieczorem zalewam płatki mlekiem kokosowym i dodaję szczyptę cynamonu. Kolejnego dnia rano dodaję agrest, cukier i jagody. Mieszam. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Przed podaniem posypuję świeżymi owocami i polewam syropem klonowym.

Smacznego, Klaudia.




Brak komentarzy