Lemon curd na żółtkach - krem cytrynowy do ciast i deserów

Dla kogo:
  • dla fanów kwaśnych smaków
  • dla szukających bazy pod kremy do tortów
  • dla pragnących orzeźwienia
Składniki:
  • sok z dwóch cytryn średniej wielkości
  • 120g masła
  • 3 żółtka
  • 80g cukru pudru


Wykonanie:
Żółtka wraz z cukrem pudrem i sokiem z cytryny dać do rondelka i postawić na małym ogniu.  Dokładnie wymieszać. Gdy całość zrobi się ciepła dodać masło i znów wymieszać (najlepiej ubijaczką do białek, rózgą kuchenną lub czymś podobnym, by rozbić dobrze żółtka). Masę mieszać, aż zacznie bulgotać (pojawią się bąbelki) i zjaśnieje i zgęstnieje. U mnie trwało to ok. 20 minut. Wtedy ściągnąć z kuchenki i przelać krem do słoików. Po ostygnięciu włożyć do lodówki. Krem można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.



Przepis zaczerpnęłam ze strony kotlet.tv.

0 komentarze:

INSTAGRAM