Dzisiaj potrawa z kolorowego ryżu, piersi z kurczaka i papryki. Danie jest orientalne i aromatyczne dzięki przyprawie „5 smaków”, której skład zamieściłam na blogu jakiś czas temu. Warto przygotować ją samemu, bo mamy wtedy pewność co jemy, a z gotowymi mieszankami różnie bywa 😉
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka (około 500 g)
- 1 średnia czerwona papryka
- 300 g kolorowego ryżu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 płaskie łyżeczki przyprawy „5 smaków”
- szczypta chili
- 3-4 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- kilka łyżek oleju
- sól
- świeża kolendra
Przygotowanie:
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać przyprawę pięciu smaków, szczyptę chili i dokładnie wymieszać. Odstawić na około 30 minut.
Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i mieszając chwilę smażyć. Dodać posiekaną cebulę, pokrojoną w kosteczkę paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier trzcinowy i sos sojowy. Smażyć kilka minut mieszając, aż papryka lekko zmięknie, a cebulka się zeszkli. Następnie dodać ugotowany ryż, sok z limonki i wymieszać. Doprawić solą i posypać posiekaną kolendrą.
Smacznego 🙂