Ryż kolorowy z kurczakiem i przyprawą „5 smaków”


Dzisiaj potrawa z kolorowego ryżu, piersi z kurczaka i papryki. Danie jest orientalne i aromatyczne dzięki przyprawie „5 smaków”, której skład zamieściłam na blogu  jakiś czas temu. Warto przygotować ją samemu, bo mamy wtedy pewność co jemy, a z gotowymi mieszankami różnie bywa 😉

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka (około 500 g)
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 300 g kolorowego ryżu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy „5 smaków”
  • szczypta chili
  • 3-4 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • kilka łyżek oleju
  • sól
  • świeża kolendra

Przygotowanie:

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać przyprawę pięciu smaków, szczyptę chili i dokładnie wymieszać. Odstawić na około 30 minut.

Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i mieszając chwilę smażyć. Dodać posiekaną cebulę, pokrojoną w kosteczkę paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier trzcinowy i sos sojowy. Smażyć kilka minut mieszając, aż papryka lekko zmięknie, a cebulka się zeszkli. Następnie dodać ugotowany ryż, sok z limonki i wymieszać. Doprawić solą i posypać posiekaną kolendrą.

Smacznego 🙂

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *