15 lipca 2015

Mąka z ciecierzycy – jak zrobić domową



 Zapewne wielu z Was ma już sprawdzone  przepisy z wykorzystaniem mąki z ciecierzycy. 
Ciecierzyca jest przecież bogata w białko, wspomaga trawienie, zawiera sporą ilość kwasu foliowego, obniża cholesterol i ciśnienie krwi, zapobiega też anemii. 
Ostatnio eksperymentuję z wypiekami z dodatkiem tej mąki z różnym skutkiem, dlatego postanowiłam sprawdzić czy nieco bardziej pracochłonny
sposób na jej uzyskanie.



Mąkę z ciecierzycy można uzyskać na dwa sposoby

Sposób pierwszy i mniej czasochłonny :
Wystarczy podprażyć na suchej patelni ziarna ciecierzycy, ostudzić i zmielić w młynku do kawy.
Wypróbowałam ten sposób jednak wypieki z dodatkiem tak zrobionej mąki mi nie odpowiadały.

Postanowiłam zrobić więc mąkę sposobem drugim.

Bardziej pracochłonny, ale efekt smakowy i zapachowy jest zdecydowanie lepszy, bardziej intensywny. Podpieczone ziarna ciecierzycy w smaku przypominają orzechy laskowe.

Ja użyłam :

200 g. ziaren ciecierzycy
wody około 5 litrów
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Ziarna ciecierzycy opłukałam, wsypałam do garnka. Zalałam wodą i dosypałam sodę.
Gotowałam na małym ogniu pod przykryciem do miękkości.
Następnie osuszyłam na ręczniku papierowym i wysypałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Piekłam w piekarniku gzowym ustawionym na 180 stopni, w piekarniku elektrycznym proponuję ustawić temperaturę mniejszą do 100 stopni max.
 
Czas pieczenia około 1- 1,5 h
Generalnie ziarna powinny być twarde i chrupiące.

Oczywiście nie obyło się bez pomocy małych rączek
Po ostudzeniu można od razu zmielić w młynku do kawy.
Ja dodatkowo przesiewam mąką przez sitko dzięki temu nie ma grudek, a słabiej zmielone części ponownie wrzucam do młynka.





W planach mam już pomysły na wykorzystanie mąki z ciecierzycy, ale to jeszcze musi poczekać.












3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakoś jeszcze nigdy nie miałam okazji robić własnoręcznie mąki, a często ją wykorzystuję u siebie w kuchni. Najlepsze potrawy zawsze mam z porad https://basiazsercem.pl/ gdzie tak naprawdę zerkam praktycznie codziennie. Jestem przekonana, że nie ma lepszych dań niż te wykonane z dobrej jakościowo mąki.

    OdpowiedzUsuń
  3. 39 year-old Software Engineer III Taddeusz Murphy, hailing from Cowansville enjoys watching movies like The Golden Cage and Worldbuilding. Took a trip to San Marino Historic Centre and Mount Titano and drives a Alfa Romeo 8C 2300 Castagna Drop Head Coupe. skocz do tych gosci

    OdpowiedzUsuń