Hot wings - grillowane skrzydełka w marynacie z chili
19:16
Sezon grillowy w pełni, większość czasu spędzamy na świeżym powietrzu - stąd też moja propozycja na skrzydełka z grilla w marynacie z chili, posypane świeżym oregano. Jeżeli akurat nie mamy dostępu do grilla można je także zrobić na patelni grillowej.
Dla 4-5 osób potrzebujemy:
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżkę: papryki słodkiej, chili - pieprzu cayenne, pieprzu ziołowego
- świeże lub suszone oregano
- sól - według uznania
Skrzydełka myjemy, przekrajamy na dwie części. Do miski ze skrzydełkami wlewamy oliwę i wsypujemy przyprawy. Świeże oregano siekamy i dodajemy do skrzydełek. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak zamarynowane skrzydełka umieszczamy na minimum 2 godziny w lodówce.
Grillujemy skrzydełka na lekkim żarze, pamiętajmy aby kurczak był soczysty - więc nie przetrzymujmy go zbyt długo na ruszcie :)
Proponuje podawać z cukinią i papryką również z grilla.
Koniecznie musicie wypróbować ten przepis na najbliższym grillu :)
Grillujemy skrzydełka na lekkim żarze, pamiętajmy aby kurczak był soczysty - więc nie przetrzymujmy go zbyt długo na ruszcie :)
Proponuje podawać z cukinią i papryką również z grilla.
Koniecznie musicie wypróbować ten przepis na najbliższym grillu :)
1 komentarze
zdecydowanie moje smaki, skrzydełka pamiętam najbardziej z mojej podróży do USA, nie udało mi się ich powtórzyć a bardzo szkoda
OdpowiedzUsuńNajnowszy wpis o tym co jeść w Rzymie - zapraszam :)