Bezglutenowa krucha tarta ze szparagami

czwartek, 21 lipca 2011

Dziś polecam wam Kruchą tartę ze szparagami na cieście francuskim — przepis odkryty w Lawendowym Domu. Tarta jest banalnie prosta w wykonaniu, a do tego tak uniwersalna, że kiedy tylko znudzą wam się szparagi — spokojnie możecie upiec ją z bakłażanem, cukinią, szpinakiem, papryką lub innym warzywnym rarytasem 🥰


Składniki: 
  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego — zwykłego lub bezglutenowego
  • 1 duży pęczek zielonych szparagów
  • 15 małych pomidorków koktajlowych
  • świeżo mielony pieprz
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 5 łyżek jogurtu greckiego lub bałkańskiego
Do dzieła:
  1. Na początek ustawiamy piekarnik do nagrzania na 200°C

  2. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i blanszujemy, czyli zanurzamy je we wrzątku na 15 sek., po czym wyjmujemy i zlewamy zimną wodą. 

  3. Ciasto dzielimy na mniej więcej 3 porcje o szerokości 20 cm. Następnie końcem noża w odległości 1-2cm od brzegu ostrożnie nacinamy ciasto, tak by go nie odciąć.

  4. Jogurt mieszamy z parmezanem i rozsmarowujemy na cieście, pomijając naciętą ramkę. Układamy szparagi i pomidorki koktajlowe. Całość skrapiamy ją odrobiną oliwy z oliwek i obficie przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem. 

  5. Tartę  pieczemy ok. 30 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku. Smacznego! 😎🤗

8 komentarzy

  1. juz zaczyna sie sezon na szparagi :) po weekendzie majwym z pewnoscia wyprobuje przepis :)

    fajny blog , ładne zdjecia , estetyczny i apetyczny !

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają jak czerwone maki na zielonych łodygach - pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  3. I was extremely pleased to uncover this web site.

    I wanted to thank you for ones time for this fantastic read!
    ! I definitely really liked every part of it and i
    also have you book-marked to see new stuff on your blog.

    quality raspberry ketone supplement
    My website > raspberry ketone supplement reviews

    OdpowiedzUsuń
  4. excellent publish, very informative. I wonder why the
    other specialists of this sector do not realize this. You must continue your
    writing. I am sure, you've a great readers' base already!


    my site: Click At this website

    OdpowiedzUsuń
  5. Hello, all the time i used to check weblog posts here in
    the early hours in the morning, because i enjoy to learn more and more.


    my web page click the following internet site

    OdpowiedzUsuń
  6. Very good post. I сertainlу love this webѕіte.
    Stick with it!

    My blog :: antі аging velouгa [http://veloura.wikia.com]

    OdpowiedzUsuń
  7. mmmm mniam, pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń