Lody smażone w naleśnikach | Mienta blog
Desery, Naleśniki i placki

Lody smażone w naleśnikach

 Uwielbiam naleśniki! W lecie często podaję je z owocami i lodami. Tym razem postanowiłam poszaleć i lody włożyć do środka.

Może nie było w tym nic dziwnego gdyby nie to, że później naleśniki podsmażałam. Robiąc wszystko tak jak w przepisie przekonacie się, że nie ma w tym nic trudnego a efekt jest przepyszny. Naleśniki z wierzchu wychodzą złociste i chrupiące a lody w środku nadal są zamrożone :)

lody smazone w nalesnikach 1 - Lody smażone w naleśnikach

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0/5 szklanki wody gazowanej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki wody różanej
  • duże jajko
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżeczki konfitury różanej
  • łyżka wiórków koksowych
  • lody śmietankowe lub inne dowolne
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • truskawki
  • cukier różany

lody smazone w nalesnikach 2 - Lody smażone w naleśnikach

Składniki na ciasto miksujemy ze sobą  i na rozgrzanej patelni smażymy 6 naleśników.

Odstawiamy je do całkowitego wystudzenia.

Każdego z nich smarujemy połową łyżeczki konfitury i posypujemy wiórkami.

Jeśli chcecie użyć domowych lodów to najlepiej zamroźcie je w prostokątnym, wysokim na ok. 2 cm pojemniku. Wtedy łatwiej będzie pokroić je w podłużne kawałki.

Jeśli używacie sklepowych lodów to najwygodniej nakładać je płaską łyżką.

Na środek każdego naleśnika nakładamy prostokątną porcję lodów (nie podaję konkretnej ilości, wszystko zależy jakiej wielkości są wasze naleśniki. Najważniejsze aby bez problemu dało się je złożyć).

Składamy je tak jak pokazane na zdjęciu poniżej i układamy w plastikowym pojemniku.

untitled 1 - Lody smażone w naleśnikach

Wkładamy je na godzinę do zamrażarki.

Wszystkie czynności związane z lodami róbmy jak najszybciej aby lody się nie roztopiły.

Truskawki kroimy i posypujemy odrobiną cukru różanego.

Na patelni rozpuszczamy masło.

Gdy będzie już porządnie rozgrzane to szybko smażymy naleśniki po około 8-10 sekund z każdej strony.

Ciasto będzie chrupiące a lody w środku jeszcze zimne.

Od razu podajemy więc talerzyki z owocami warto przygotować wcześniej.

Smacznego :)

lody smazone w nalesnikach 3 - Lody smażone w naleśnikach

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

2 komentarze

  • Skomentuj karmel-itka 14/07/2015 at 15:48

    ojejku… ale cudowny pomysł!

    • Skomentuj Mienta 14/07/2015 at 16:00

      dziękuję Karmel-itko :*

    Komentuj