Tak mało jemy ryb…, dlaczego?
Nie umiemy ich przyrządzić? Nie lubimy grzebać się w ościach, czy może kojarzą nam się wyłącznie z rybnymi paluszkami w ociekającej tłuszczem panierce?
Włochy to nie tylko spaghetti bolognese, lasagne czy pizza.
Włochy to… Łosoś Pieczony !
1/2 kg młodych drobnych ziemniaków
1/2 kg filetu z łososia ( ze skórką)
pęczek natki i koperku
por (tylko biała część)
kilka ząbków czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
25 g masła
kilka listków mięty
cytryna/limonka
60 g parmezanu
pieprz kolorowy, grubo mielony
sól
Ziemniaki gotujemy wraz z porem 10 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Odcedzone warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy częścią ziół. Polewamy oliwą z oliwek uprzednio wymieszaną z czosnkiem.
Pieczemy kilkanaście minut(w tym czasie przyrządzając łososia). Rybę kładziemy skórką do góry i robimy w niej kilka nacięć, gdzie następnie za pomocą łyżeczki wkładamy odrobinę masła wymieszanego z ziołami i czosnkiem.
Rybę układamy na warzywach, posypujemy parmezanem i zapiekamy 20 minut.
Smacznego!
PS
Jeżeli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku:
https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078 – Bon Ton Italia
Dziękujemy!
Jedna uwaga do wpisu “Przepis na… – Salmone al forno, pieczonego łososia”