Przepis na… – Salmone al forno, pieczonego łososia

Tak mało jemy ryb…, dlaczego?
Nie umiemy ich przyrządzić? Nie lubimy grzebać się w ościach, czy może kojarzą nam się wyłącznie z rybnymi paluszkami w ociekającej tłuszczem panierce?

Włochy to nie tylko spaghetti bolognese, lasagne czy pizza.
Włochy to…  Łosoś Pieczony !

bti

1/2 kg młodych drobnych ziemniaków
1/2 kg filetu z łososia ( ze skórką)
pęczek natki i koperku
por (tylko biała część)
kilka ząbków czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
25 g masła
kilka listków mięty
cytryna/limonka
60 g parmezanu
pieprz kolorowy, grubo mielony
sól

Ziemniaki gotujemy wraz z porem 10 minut.

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni.

Odcedzone warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy częścią ziół. Polewamy oliwą z oliwek uprzednio wymieszaną z czosnkiem.

Pieczemy kilkanaście minut(w tym czasie przyrządzając łososia). Rybę kładziemy skórką do góry i robimy w niej kilka nacięć, gdzie następnie za pomocą łyżeczki wkładamy odrobinę masła wymieszanego z ziołami i czosnkiem.

Rybę układamy na warzywach, posypujemy parmezanem i zapiekamy 20 minut.

Smacznego!

PS
Jeżeli Wam smakuje zapraszamy do polubienia nas na Facebooku:

https://www.facebook.com/pages/Bon-Ton-Italia/1606161612932078 – Bon Ton Italia

Dziękujemy!

 

Jedna uwaga do wpisu “Przepis na… – Salmone al forno, pieczonego łososia

Dodaj komentarz