Tarta z ananasem

/ 4

Tarta z ananasem to pyszne ciasto na deser, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Mocno ananasowa tarta powstała z karmelizowanego świeżego ananasa.

Ciasto z ananasem
Prosty przepis na tartę z ananasem. Planowałam zrobić tartę z truskawkami, lecz jakoś truskawki zbyt szybko były zjadane. Przygotowując jaglankę z ananasem, stwierdziłam, że z takim ananasem może być fajna tarta. Ananas był, więc stworzyłam smakowitą tartę. Musiała być smaczna, gdyż została zjedzona bardzo szybko. Tarta z ananasem jest dobra zaraz po upieczeniu i wystudzeniu, jak i po schłodzeniu w lodówce (dla mnie może i jeszcze lepsza).
Ananasowa tarta

Przepis na tartę z ananasem

Składniki na tartę z ananasem:

Ciasto na tartę:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła (schłodzonego)
  • 2 żółtka
  • 1 - 2 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • szczypta sody oczyszczonej

Krem do tarty:

  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 jajka + 2 białka
  • 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku

Ananas:

  •  1 dojrzały ananas
  • 3 - 4 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego

Jak zrobić tartę z ananasem?

Ciasto:

  1. Mąkę, cukier, schłodzone masło posiekać nożem. Dodać żółtka, śmietanę i szczyptę sody. Zagnieść gładkie, jednolite ciasto, śmietanę dodawać stopniowo.
  2. Włożyć do lodówki na około 20 minut.
  3. Schłodzonym ciastem wykleić spód i brzeg foremki o średnicy 28 cm, tak by ciasto delikatnie wystawało za brzeg formy. Spód ponakłuwać widelcem. Podpiec około 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Lekko wystudzić.

Ananas:

  1. Ananasa obrać dokładnie ze skóry, przekroić na 4 części, wyciąć twardy rdzeń znajdujący się w środku. Ananasa pokroić na mniejsze kawałeczki, włożyć do rondelka, dodać 3 - 4 łyżki cukru. Gotować na średnim ogniu do czasu wyparowania całego płynu i miękkości ananasa, od czasu do czasu zamieszać.
  2. Wyłożyć na podpieczony spód z ciasta.

Krem:

  1. Wszystkie składniki zmiksować i wylać na ułożonego na cieście ananasa. 
  2. Tartę zapiekać w 160 stopniach C przez 25 - 30 minut. 

    Zobacz również: tarta z jabłkami i kremem czekoladowym.

Komentarze

  1. Jeszcze nigdy nie jadłam tarty z ananasem, prezentuje się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Jeśli lubisz ananasa to warto spróbować, polecam :)

      Usuń
  2. Tarta z ananasem musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudownie słoneczna, pyszna musiała być :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady