Ciasta/ Ciasta z owocami/ Desery/ Tarty i ciasta kruche

Krucha tarta z wiśniami

Krucha tarta z wiśniami to świetny pomysł na deser do kawy lub herbaty. Ja osobiście bardzo lubię kruche tarty, najlepiej smakują mi te z dodatkiem owoców. Są pyszne, szybkie i proste do zrobienia. W okresie letnim warto zrobić sobie kilka porcji kruchego ciasta za jednym razem i zamrozić. Później wystarczy tylko wyjąć ciasto z zamrażarki przygotować na szybko ulubione dodatki i upiec tartę.


Krucha tarta z wiśniami

Drukuj przepis

Składniki

  • Kruche ciasto:
  • -250 g mąki pszennej
  • -pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • -szczypta soli
  • -1 łyżka cukru waniliowego
  • -50 g cukru
  • -120 g masła lub margaryny
  • -2 żółtka
  • -1 łyżki kwaśnej śmietany
  • Owoce:
  • -700 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
  • -2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • -około 3-4 łyżki cukru (lub więcej do smaku)

Przygotowanie

Kruche ciasto:

Wszystkie składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy, formujemy w kulę, którą spłaszczamy, owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy, wykładamy na formę (wysmarowaną masłem) do tarty o średnicy około 26 cm. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 20-25 minut. Studzimy.

Owoce:

Wiśnie przekładamy do garnka, dodajemy cukier. Gotujemy na średnim ogniu aż cukier się rozpuści. W miseczce mieszamy mąkę ziemniaczaną z 1/3 szklanki wody. Dodajemy do garnka, mieszamy do zgęstnienia. Studzimy.

Wykonanie:

Na spód tarty wykładamy wystudzone wiśnie, wyrównujemy.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

5 komentarzy

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    7 lipca 2015 at 15:54

    Uwielbiam tarty, ale niestety ciasto zawsze mi rośne mimo nakłuwania i jest nierówne. Twoja wygląda wspaniale!

  • Reply
    kuchniapszczoly
    7 lipca 2015 at 20:55

    Musi być pysznie mocno wiśniowa (:

    • Reply
      Marta
      9 lipca 2015 at 23:53

      Tarta wyszła pyszna, została zjedzona co do okruszka 🙂

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    7 lipca 2015 at 22:54

    Lubię ciasta z wiśniami 🙂

  • Reply
    Mila
    16 lipca 2016 at 15:00

    Wyszło przepysznie, jednak wiśnie zrobiły sie jak kisiel i trochę się „ciapciają”. Czyżbym za dużo wody dodała?

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.