Dania bezmięsne/ Dania obiadowe/ Przystawki i przekąski

Pomidory faszerowane kaszą kuskus, cukinią i pieczarkami

Faszerowane pomidory kaszą kuskus, cukinią, pieczarkami, suszonymi pomidorami i serem feta. To pyszne, lekkie danie w sam raz na letni obiad lub kolację. Polecam.

nadziane_pomidory3nadziane_pomidory2


Pomidory faszerowane kaszą kuskus, cukinią i pieczarkami

Drukuj przepis

Składniki

  • -5 średnich pomidorów
  • -150 g kaszy kuskus Owocowy Raj
  • -1 cukinia
  • -200 g pieczarek
  • -kilka suszonych pomidorów
  • -50 g sera feta
  • -świeża bazylia
  • -sól, pieprz
  • -tymianek
  • -oliwa z oliwek

Przygotowanie

Pomidory myjemy, odcinamy kapelusze. Środek wydrążamy (nie będzie nam potrzebny).

Kaszę kuskus gotujemy wg przepisu na opakowaniu, studzimy. Cukinię kroimy w plastry, grillujemy na patelni, następnie kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni z dodatkiem masła. W misce mieszamy kaszę kuskus, cukinię, pieczarki, pokrojone w kostkę suszone pomidory oraz ser feta. Dodajemy przyprawy, mieszamy.

Każdy pomidor dokładnie nadziewamy nadzieniem, przykrywamy kapeluszem.

Układamy w naczyniu żaroodpornym, wierzch polewamy oliwą z oliwek.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 25 minut.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

9 komentarzy

  • Reply
    Marta
    4 lipca 2015 at 21:35

    Bardzo lubię wszelkie faszerowane warzywa 😉 Twoje pomidorki prezentują się bardzo apetycznie 🙂

    • Reply
      Marta
      4 lipca 2015 at 22:00

      Dziękuję, ja najbardziej lubię faszerowane cukinie i pomidory
      🙂

  • Reply
    aneta
    4 lipca 2015 at 21:53

    Czy naczynie zaroodporne przykrywamy?

    • Reply
      Marta
      4 lipca 2015 at 21:58

      Nie trzeba przykrywać:)

  • Reply
    Marzena
    4 lipca 2015 at 22:52

    Wspaniałe ci wyszły. Bardzo lubię faszerowane warzywa 🙂

  • Reply
    napiecyku
    6 lipca 2015 at 12:01

    Faszerowane warzywa, to dobry pomysł na lato, Twój koniecznie do wypróbowania 🙂

    • Reply
      Marta
      10 lipca 2015 at 00:01

      Polecam, pomidory o tej porze są najsmaczniejsze 🙂

  • Reply
    Obiad gotowy!
    6 lipca 2015 at 14:04

    oblizuję się na sam widok, a jak pomyślę o smaku takich faszerowanych pomidorów, już jestem głodna:)

  • Reply
    z majeczką w kuchni
    6 lipca 2015 at 15:18

    Wspaniale wyglądają, samo zdrowie tak podany obiad

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.