Boże Narodzenie/ Dania mięsne/ Dania obiadowe

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z kurkami

Delikatne, miękkie i kruche polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z dodatkiem kurek. To pomysł na tradycyjny, pyszny obiad dla całej rodziny. Zrobiłam je jakiś czas temu na obiad, wszyscy byli zachwyceni smakiem.


Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z kurkami

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • -1 polędwiczka wieprzowa (około 500 g)
  • -sól, pieprz
  • -mąka
  • -olej do smażenia
  • -1 cebula
  • -1 szalotka
  • -1,5 szklanki bulionu
  • -3 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
  • -1-2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
  • -słoiczek kurek

Przygotowanie

Polędwiczkę myjemy, osuszamy. Kroimy w cienkie plasterki, delikatnie rozbijamy za pomocą pięści. Posypujemy z każdej strony solą i pieprzem. Obtaczamy w mące i podsmażamy chwilę na patelni z dodatkiem oleju. Odkładamy.

Na tej samej patelni ponownie rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Smażymy na niej cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie wlewamy bulion i dodajemy polędwiczki. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut, gdy polędwiczki będą miękkie, dodajemy kurki. Śmietanę mieszamy z dodatkiem mąki oraz niewielkiej ilości wody, dolewamy 2 łyżki gorącego sosu i całość wlewamy na patelnię. Doprowadzamy do wrzenia, dusimy jeszcze 5 minut. Doprawiamy.

Ja polędwiczki podałam z młodymi ziemniakami i sałatą.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

4 komentarze

  • Reply
    Marzena
    3 lipca 2015 at 08:01

    Ale pyszny obiadek 🙂

  • Reply
    Sosna
    3 lipca 2015 at 09:27

    Wyglądają bajecznie 😀

  • Reply
    Kasia
    3 lipca 2015 at 09:28

    Ja i mój mąż lubimy tak przyrządzoną polędwiczkę wygląda mega smakowicie 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.