wtorek, 16 czerwca 2015

Kruche z rabarbarem i budyniową pianką

Dziś jeszcze jeden przepis na ciasto z rabarbarem, bardzo proste, delikatnie kruche z kwaskowatą nutką rabarbaru i aksamitną pianką budyniową idealnie nada się do popołudniowej kawy.





Ciasto kruche:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 margaryna

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. 1/3 wkładamy do zamrażalnika, resztę rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pianka:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 budynie śmietankowe
  • szczypta soli
  • rabarbar


Białka ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta wsypujemy partiami cukier. Następnie delikatnie wmieszujemy budynie i olej. Piankę wykładamy na podpieczony spód. Rabarbar obieramy i kroimy w plastry, a następnie wykładamy je na piankę, a na wierzch ścieramy ciasto z zamrażalnika. Całość pieczemy przez ok 40 minut w 180 st. C

Smacznego



kruche z rabarbarem 3kruche z rabarbarem 2

8 komentarzy:

  1. Drugi raz w tym tygodniu, tym razem z innymi owocami. Uwielbiam kruche ciasto, a to jest naprawdę pyszne. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ono jest na tyle uniwersalne, że praktycznie każde owoce można dorzucić, ja uwielbiam z jabłkami :)

      Usuń
  2. jaki rozmiar blachy lub tortownicy najlepiej użyć?

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można użyć mąkę orkiszową?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...