wtorek, 30 czerwca 2015

Szarlotka w wersji RAW (bez glutenu, wegańska i bez pieczenia)

Tarty w wersji surowej są super! Są smaczne, świeże, zdrowe i zawsze się udają :) Ta wersja jest idealna na lato - jest lekka i orzeźwiająca. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i nie trzeba piec - co przy dzisiejszej temperaturze jest wielkim plusem :) Składników nie potrzeba dużo - trochę owoców, troche orzechów... i jest! Gotowi? Do dzieła! :)



Składniki:
Spód
150 g migdałów
100 g suszonych moreli

Masa jabłkowa
3 spore jabłka
10 suszonych śliwek
11 suszonych moreli
sok z połowy cytryny
łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:
  1. Składniki na spód cista zmiksować razem na gładka masę (najprościej jest to zrobic w wyciskarce slimakowej, ale dobry malakser też sobie poradzi - w malakserze dobrze jest najpierw namoczyć morele)
  2. Powstałą masą wykleić spód tortownicy
  3. 2 jabłka pokroić na cienkie plastry, jedno zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropic sokiem z cytryny by nie ciemniały
  4. Śliwki i morele zmiksować z cynamonem na gładka masę, dodać do jabłek i delikatnie wymieszać do połączenia składników
  5. Mase jabłkową wyłożyć na spód i schłodzić
  6. Gotowe - mniam :) Podałam z kremem z mleka kokosowego i wiórków kokosowych :)
Smacznego!









Bezglutenowe Vege WypiekiLekkie i szybkie dania na upalne dni

4 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.