Tarty w wersji surowej są super! Są smaczne, świeże, zdrowe i zawsze się udają :) Ta wersja jest idealna na lato - jest lekka i orzeźwiająca. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i nie trzeba piec - co przy dzisiejszej temperaturze jest wielkim plusem :) Składników nie potrzeba dużo - trochę owoców, troche orzechów... i jest! Gotowi? Do dzieła! :)
Składniki:
Spód
150 g migdałów
100 g suszonych moreli
Masa jabłkowa
3 spore jabłka
10 suszonych śliwek
11 suszonych moreli
sok z połowy cytryny
łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
- Składniki na spód cista zmiksować razem na gładka masę (najprościej jest to zrobic w wyciskarce slimakowej, ale dobry malakser też sobie poradzi - w malakserze dobrze jest najpierw namoczyć morele)
- Powstałą masą wykleić spód tortownicy
- 2 jabłka pokroić na cienkie plastry, jedno zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropic sokiem z cytryny by nie ciemniały
- Śliwki i morele zmiksować z cynamonem na gładka masę, dodać do jabłek i delikatnie wymieszać do połączenia składników
- Mase jabłkową wyłożyć na spód i schłodzić
- Gotowe - mniam :) Podałam z kremem z mleka kokosowego i wiórków kokosowych :)
Smacznego!
prosta, pyszna szarlotka!
OdpowiedzUsuńZgadza się ;) Dziękuję :)
UsuńI jest bardzo apetyczna :) Dziękuję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńpyszna:)
OdpowiedzUsuń