wtorek, czerwca 30, 2015

Mus truskawkowy zamknięty w słoiczkach

Nasz mus truskawkowy to właściwie galaretka ale bez żelatyny, za to z agarem.
Jest to przede wszystkim bardzo zdrowy wyrób, dla niemowlaków idealny, bo nie zawiera cukru - słodziłam go nieco sokiem jabłkowym. Łasuchom na pewno nie posmakuje, natomiast dzieciom nie przyzwyczajonym do cukru jak najbardziej - Oskar wyjadą go garściami.

Potrzebujemy:

  • 1 kg truskawek
  • 300 g soku z jabłek (najlepiej świeżo wciśniętego ze słodkiej odmiany jabłek)
  • 1,5 łyżeczki agar agar
Truskawki traktujemy przez chwilę blenderem. 
Następnie przełóżcie je do garnka, najlepiej z grubym dnem, dolejcie do nic soku jabłkowego i doprowadźcie do zagotowania się całości. Gotuję je jeszcze przez 5 minut, cały czas mieszając. Następnie dodajemy agar agar i energicznie mieszamy, aby się dobrze rozpuścił. 
Gorący przelewamy do wyparzonych słoiczków i kładziemy do góry dnem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkiego smacznego

Copyright © Gotuj i Mieszkaj , Blogger