Boże Narodzenie/ Domowe wyroby/ Śniadania i kolacje

Domowa wędlina z szynkowara

Dzisiaj chciałabym przedstawić wam sposób na przygotowanie domowej wędliny. Jakiś czas temu otrzymałam szynkowar  firmy Tradismak, w którym możecie zrobić swojską wędlinę, czy to szynkę, schab, boczek, pierś z kurczaka czy z indyka. Ja posiadam praskę singiel o pojemności 900 g.

Przygotowałam w niej wędlinę z piersi kurczaka z dodatkiem marynowanych pieczarek i czerwonej papryki. Taka własnoręcznie zrobiona wędlina smakuje przepysznie, pozbawiona jest konserwantów i sztucznych dodatków. Robiąc kanapki z domową wędliną mamy świadomość co zjadamy.

Zapraszam was do odwiedzenia sklepu Tradismak na którym możecie kupić szynkowar (do wyboru są różne wielkości) oraz przyprawy do przyrządzenia wędlin.

szynkowar

Domowa wędlina z szynkowara

Drukuj przepis

Składniki

  • -600 g piersi z kurczaka
  • -kilka marynowanych pieczarek (ja dałam 10)
  • -pół papryki
  • -3 łyżeczki żelatyny
  • -łyżka przyprawy John
  • -łyżeczka majeranku
  • -1/3 szklanki wody

Przygotowanie

Pierś z kurczaka mielimy w maszynce. Przekładamy do miski, dodajemy pokrojone w grubsze plastry marynowane pieczarki, paprykę pokrojoną w kostkę, żelatynę w proszku, wodę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do szynkowara, dobrze ugniatamy. Przykrywamy pokrywką i domykamy klamrę. Wkładamy szynkowar do lodówki na 12 godzin.

Na dno garnka wykładamy ściereczkę. Układamy szynkowar i wlewamy wodę do 3/4 wysokości szynkowara. Gotujemy w temperaturze 90 stopni przez 70 minut.

Po tym czasie szynkowar wyjmujemy z garnka, przelewamy zimną wodą i wstawiamy do lodówki na 10-12 godzin. Gotową wędlinę wyjmujemy z szynkowara, kroimy.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

8 komentarzy

  • Reply
    Marzena
    29 czerwca 2015 at 11:55

    Też robię takie domowe wędlinki 🙂

    • Reply
      Marta
      1 lipca 2015 at 09:41

      Domowe najlepsze 🙂

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    29 czerwca 2015 at 12:39

    Bardzo smakowita szyneczka 🙂

  • Reply
    Obiad gotowy!
    30 czerwca 2015 at 09:11

    domowe wędlinki to smak nad smaki!
    p/s/ kiedy wreszcie kupię szynkowar….

    • Reply
      Marta
      1 lipca 2015 at 09:41

      Zachęcam do zakupu 🙂 Wędliny z szynkowara wychodzą przepyszne i przede wszystkim zdrowe:)

  • Reply
    AniaP
    1 lipca 2015 at 14:28

    Czy wyjdzie bez żelatyny? Czym ewentualnie można ją zastąpić?

    • Reply
      Marta
      1 lipca 2015 at 15:41

      Możesz zrobić bez żelatyny, tez wyjdzie 😉

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.